ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άνθρωποι σε έκθεση τέχνης
Επισκέπτες μπαίνουν σε έκθεση τέχνης με φωτεινό εσωτερικό χώρο.

Το 1821 αναβιώνει με 40 λιθογραφίες στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης

Στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης φιλοξενείται έκθεση με σπάνια έργα του Peter von Hess για την Ελληνική Επανάσταση, χάρη στην πρωτοβουλία της ΑΣΔΙΘ και με αγιασμό από τον μητροπολίτη, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης.

Η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης φιλοξενεί μια ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στις σπάνιες απεικονίσεις προσωπικοτήτων και γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου Peter von Hess.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανήκει στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης (ΑΣΔΙΘ), προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μια εντυπωσιακή συλλογή που αναδεικνύει τόσο τις σημαντικές μορφές όσο και τα καθοριστικά γεγονότα του Αγώνα του 1821.

Τον αγιασμό της έκθεσης τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονας, δίνοντας έναν συμβολικό τόνο στην έναρξη της εκδήλωσης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Διοικητή της ΑΣΔΙΘ, Αντιστράτηγου Παναγιώτη Καβιδόπουλου, και του Συνταγματάρχη (ΥΦ) ε.α. Βασίλειου Νικόλτσιου, ο οποίος διέθεσε την προσωπική του συλλογή ως βάση για τη δημιουργία της έκθεσης. Και οι δύο τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης του Αγώνα μέσα από την τέχνη.

Ο κ. Νικόλτσιος ξενάγησε τους επισκέπτες στις λιθογραφίες, εξηγώντας την ιστορική τους αξία, τα γεγονότα που απεικονίζουν και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης.

Η καλλιτεχνική ματιά του Peter von Hess

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα του Γερμανού φιλέλληνα ζωγράφου Peter von Hess, γνωστού για την ιδιαίτερη ικανότητά του να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις δραματικές στιγμές και τους ηρωικούς χαρακτήρες της Ελληνικής Επανάστασης. Κάθε λιθογραφία μεταφέρει τον θεατή στην εποχή, αποδίδοντας με ένταση τα συναισθήματα και τις αποφάσεις των πρωταγωνιστών που καθόρισαν το μέλλον της χώρας.

Μια έκθεση που συνδέει τέχνη και ιστορία

Η έκθεση παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο της ΛΑΦ Ξάνθης και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 29 Μαρτίου 2026, με είσοδο ελεύθερη. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ελεύθερα και να απολαύσουν την αισθητική και ιστορική αξία των έργων.

Η εκδήλωση απέδειξε πως η τέχνη και η ιστορία μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά, μεταφέροντας μηνύματα του παρελθόντος με τρόπο που εμπνέει και συγκινεί τις επόμενες γενιές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση εσωτερικής διακόσμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε η Γυάλινη Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία

Η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στη Νέα Παραλία, προσφέροντας έναν διαφανή χώρο τέχνης 78 τ.μ., προσβάσιμο όλο το 24ωρο, όπου τα έργα φαίνονται και από μέσα και από έξω, εντάσσοντας τον πολιτισμό στο αστικό τοπίο.
Ζωγράφειο Σχολείο πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ζωή της Ήβης Στάγκαλη στο 30ό Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης

Η παράσταση «'Αγνωστη Καλλιτέχνης: Η Ήβη Ήταν Εδώ» φωτίζει τη ζωή της ζωγράφου Ήβης Στάγκαλη, που ξεχάστηκε μετά την απέλαση των Ελλήνων το 1964. Παρουσιάζεται στο 30ό Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Τέσσερις εποχές με πολιτισμό, τέχνη και το Αρκάδι

Το Ρέθυμνο συνεχίζει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, με αποκορύφωμα τα 160 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, ενώ Διευρύνεται η δράση και στα χωριά με στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Κυανή Ακτή: Κλοπή τεσσάρων έργων του Ρενουάρ από μουσείο

Δύο διαρρήκτες έκλεψαν τρία έργα τέχνης από το μουσείο Ρενουάρ στην Κυανή Ακτή, εγκαταλείποντας έναν πίνακα κατά τη διαφυγή τους. Η αξία των έργων φτάνει τα 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καν-συρ-Μερ.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενετία: Ο Νάνι Μορέτι διχάζει με την ταινία του στο 83ο Φεστιβάλ

Η νέα ταινία του Νάνι Μορέτι, «It will happen tonight», διαγωνίζεται στη Βενετία και διχάζει το κοινό. Πρόκειται για μια ρομαντική, σχεδόν σουρεαλιστική κομεντί με ήρωες έναν Γάλλο και μια Ιταλίδα που ερωτεύονται απρόσμενα.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 77 του ο σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ στη Γαλλία

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ, γνωστός για τις ταινίες του γύρω από την τσιγγάνικη κουλτούρα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στην Αρλ. Η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε ευχαριστώντας τον για τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του.