ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ieronymos
Πηγή: Shutterstock

Η Ιεραρχία αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

Η Ιεραρχία αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία και πλέον ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύει και θα συμπεριλάβει στην ορθόδοξη οικογένεια τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της  Ουκρανίας και πλέον ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοφ και μητροπολίτη πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβο.

Με την απόφαση αυτή, που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε προς πάσα κατεύθυνση -και δη προς το Πατριαρχείο της Μόσχας- σαφές μήνυμα αποδοχής των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Αφού χαρακτήρισε την ανακήρυξη της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας ιδιαιτέρως επωφελή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολύτιμη για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε «την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας».

Στη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Ιερώνυμος έκανε σύντομη αναφορά στον συνοδικό θεσμό και την διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας, καθώς και στον θεσμό της Αυτοκεφαλίας. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο παραιτήθηκε εκ της κανονικής του δικαιοδοσίας, για να ενταχθεί στην κοινωνία των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, πράξη την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας αποδοκιμάζει ως αντικανονική, σαν να ανήκε κανονικώς σε αυτό.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και τοποθετήσεις πολλών Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και η Ιεραρχία απεφάσισε να  αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιεράρχης Αγίου Δημητρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Δηλώσεις αξιωματούχων μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δη

Οι επίσημες δηλώσεις μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο έστειλαν ευχές για τη διπλή γιορτή της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας και την ανάγκη διασφάλισής της για τις επόμενες γενιές.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη κοινή προσευχή Βρετανού μονάρχη και πάπα μετά από 5 αιώνες

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που προσευχήθηκε δημόσια με έναν πάπα μετά το Αγγλικανικό Σχίσμα, σε οικουμενική λειτουργία στην Καπέλα Σιξτίνα, σηματοδοτώντας νέο άνοιγμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Σινά: Προκαταρκτική συμφωνία επιβεβαιώνει ο Γ. Γεραπετρίτης

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώνει το κοινό μέσω της Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και εξελίξεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.