ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διώξεις και αυτόφωρο για το «κίνημα κατά της μάσκας»

Αυτόφωρο, ποινική δίωξη με απειλή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο σε όποιον υποκινεί τη μη χρήση μάσκας ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, στην οποία αναφέρεται πως τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου, να οδηγούνται στο αυτόφωρο, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή».

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει ότι «οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ».

Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η προανάκριση θα διεξαχθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας τονίζει την «ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων Πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες».

Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χρήση της μάσκας στους μαθητές, υπογραμμίζοντας ότι η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορονοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι «κανόνες αποστασιοποίησης» που επιβάλλονται κατά περίπτωση.

Η εισαγγελική παραγγελία έρχεται την ώρα που το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική συνεχίζει να είναι ανοιχτό, καθώς η περιοχή παραμένει σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Το επόμενο 10ήμερο θα κρίνει την πορεία των μέτρων, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα 453 νέα κρούσματα, τα 174 κρούσματα εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.