ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σχέδιο δράσης για ένα μήνα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός - Τι εξετάζεται

Στόχος η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ποια μέτρα έχουν προτείνει οι λοιμωξιολόγοι. Ίσως και πάνω από 2.000 τα κρούσματα το σαββατοκύριακο.

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα, με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών», ξεκαθάρισε επίσης

Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να τις μελετήσει και να αποφασίσει, ενώ θα έχει και σήμερα συσκέψεις, έπειτα και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια, επέκταση της τηλεργασίας, αναστολή ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Παράλληλα, το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα και απαγόρευση κυκλοφορίας από πιο νωρίς, μέτρα που θα αφορούν σίγουρα τις «πορτοκαλί» περιοχές, ίσως και τις «κόκκινες».

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 1.211 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 335 στην Αττική και 275 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και στους 615 ανέρχονται οι συνολικοί θάνατοι.

Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπήκαν στο «κόκκινο», ενώ επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», οι περιφερειακές ενότητες, Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας και Ημαθίας. Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Π.Ε Μεσσηνίας και Αρκαδίας οι οποίες από το, επίπεδο 1, «πράσινο» περνούν στο επίπεδο 2, «κίτρινο». 

Δεν είναι απίθανο ένα lockdown - Μπορεί και πάνω από 2.000 τα κρούσματα το σαββατοκύριακο

Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους lockdown δεν είναι απίθανο είπε στην ΕΡΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2000 κρούσματα. 

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μέσα σε μία βδομάδα – 10 ημέρες, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1000 που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό (εκτός από αυτή που είναι για εργασία). Όπως ο ίδιος ανέφερε, ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για εμβολιασμούς και από ιδιώτες παιδιάτρους

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιατρικούς φορείς ότι «καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά».
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 12 η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό προνομίων για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι.
Mitsotakis, Kyvernisi, Nea Dimokratia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων

«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.