Φωτο: Shutterstock

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας», εργαζόμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας», εργαζόμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα έδωσαν το "παρών" για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να επιφέρει «συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των Συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στις σχετικές ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα.

Ομιλία απεύθυνε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Αν. Αττικής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παπαδόπουλο. Είπε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα και τα σωματεία εργαζομένων, καθώς αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση της διαιτησίας και την πλήρη υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Μίλησε επίσης για κίνδυνο της υφαρπαγής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς στο στόχαστρο έχει μπει η κοινωνική ασφάλιση.

"Με μεγάλο θράσος, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει ως «φιλεργατικό» ένα νομοσχέδιο που επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζει σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων" είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Β. Συρίγος κάλεσε την κυβέρνηση «... να πάρει τώρα πίσω το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες» και παράλληλα καταδίκασε την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία με την κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Συριακό λαό.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν μερικά μέτρα πιο κάτω στην οδό Σταδίου, έξω απο το υπουργείο Εργασίας, όπου έγραψαν συνθήματα με μπογιές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία που πέρασε από τα γραφεία του ΣΕΒ και κατέληξε στη Βουλή των Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέοι κανόνες για συγκεντρώσεις στο κέντρο: Ποιες θα απαγορεύονται και ποιες θα διαλύονται

Με το νέο νόμο, ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του για κάλεσμα σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
pompeo
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδια στο κέντρο στην πορεία κατά Πομπέο

Το ΠΑΜΕ είχε απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία κατά του Πομπέο, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.