ΓΔ: 1392.87 0.85% Τζίρος: 60.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:29:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στ. Πέτσας: Δεν θα επιτραπούν ακόμα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών σε όλη τη χώρα. Σταδιακή άρση των μέτρων ανάλογα με την μετάδοση του ιού.

Σταδιακά θα ανοίξει το εμπόριο όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που σημείωσε οτι προς το παρόν δεν φαίνεται να ανάβει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί την κόπωση των πολιτών από την συνεχόμενη περίοδο περιοριστικών μέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν στο έπακρο τα αυστηρά μέτρα και κατανοεί πως μπορεί να υπάρχει κόπωση μετά από 10 μήνες. «Θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να διαμορφώσουμε τις πτυχές ολόκληρου του σχεδίου μας και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα», ενώ τόνισε πως «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντως, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή».

Για την επανεκκίνηση του εμπορίου, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγήσεις από την Επιτροπή των Ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά Περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «η σταδιακή, άρση των μέτρων ήταν από την αρχή στις προθέσεις μας. Θα αρχίσει από τα πεδία τα οποία δεν έχουν τόσο υψηλή μετάδοση, και σιγά-σιγά θα επεκταθεί σε υπόλοιπους τομείς της δραστηριότητας. Επομένως, το λιανεμπόριο θα ανοίξει, αλλά σταδιακά».

Για το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού 

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμού. «Υπάρχει ένα σχέδιο με 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα και δυνατότητα εμβολιασμού  2.117.440 πολιτών τον μήνα. Σημασία έχει ποια είναι η προτεραιοποίηση και τα logistics. Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια και θα κοιτάξουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Στην αρχή, σίγουρα, θα είναι το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευάλωτοι, όπως οι συμπολίτες μας άνω των 65 και αυτοί με υποκείμενα νοσήματα. Μετά θα προχωρήσουμε στον γενικό πληθυσμό. Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά. Μεγάλη σημασία έχει η προτεραιοποίηση, ώστε να ξέρει κάθε συμπολίτης μας πότε περίπου θα εμβολιαστεί. Αυτό θα το έχουμε σε λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα οι πολίτες θα πειστούν βλέποντας τον εμβολιασμό και σε άλλες χώρες, ενώ θα παραδειγματιστούν και από τους εμβολιασμούς των πολιτικών προσώπων ώστε να καταλάβουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν. Τις επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Παράλληλα επισήμανε οτι θα προχωρήσει και η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ έκανε αναφορά και στη δημιουργία του rapid test από Έλληνες επιστήμονες, τονίζοντας την ελπίδα να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να υπάρξει ένα τεστ κατά του κορονοϊού εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια.

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τονίζοντας πως ήδη βρισκόμαστε στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ θα συνεχιστούν και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού καθώς και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα επισήμανε οτι στον Προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπονται περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη.

«Πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ