ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Church
Shutterstock

Ανοιχτές εκκλησίες με πιστούς τα Θεοφάνεια αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν συμφωνεί με το πιο αυστηρό lockdown της κυβέρνησης και την καλεί να προχωρήσει γρήγορα στους εμβολιασμούς των πολιτών. Πόσοι πιστοί θα επιτρέπονται στους ναούς.

Δεν συμφωνεί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που ολοκλήρωσε την τηλεδιάσκεψη που είχε ξεκινήσει από το πρωί και αποφάσισε να μην υπακούσει στις νέες κυβερνητικές αποφάσεις. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά τα Θεοφάνεια με ανοιχτούς ναούς και την παρουσία πιστών, παρά το γεγονός οτι η χώρα προσπαθεί να ξεφύγει από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Όπως όριζε η προηγούμενη ΚΥΑ, που είναι «αποδεκτή» από την Ιερά Σύνοδο, μέσα στους ενοριακούς ναούς θα μπορούν να υπάρχουν μέχρι και 25 πιστοί, ενώ σε κεντρικούς και μητροπολιτικούς το όριο αυτό θα αυξάνεται στα 50 άτομα. Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών, ενώ αποστέλλει και επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων.

Η επίσημη ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

  1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
  2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.
  3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.
  4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Church
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόντρα κυβέρνησης - Ιεράς Συνόδου: Συμμόρφωση ζητάει η κυβέρνηση

Ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους απαντάει η κυβέρνηση στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για ανοιχτές εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων. «Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία» σημειώνει η κυβέρνηση.
Church
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή της Εκκλησίας στην κυβέρνηση να ανοίξουν και πάλι οι ναοί

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ανακοίνωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση και σημείωσε πως «είναι άσχημο να ακούς οτι ανοίγουν πρώτα κομμωτήρια και όχι οι ναοί».
Dora Bakogianni, ND
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, το μήνυμά της

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε μήνυμά της μέσω του Facebook ανακοίνωσε την ασθένειά της, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου».​
Eyvoia-plhmmyres-klimakio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στη Βόρεια Εύβοια που επλήγει από την κακοκαιρία

Ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Β. Έυβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.