bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε μελισσοκομία – σηροτροφία

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων και η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας» ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φ. Αραμπατζή.

Υπεγράφη η Υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση 11 ερευνητικών προγραμμάτων σε 7 Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα στον τομέα της μελισσοκομίας και της σηροτροφίας από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

«Η ενίσχυση της έρευνας και η διάχυση των αποτελεσμάτων της προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με το πρόγραμμα που εγκρίναμε σήμερα, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, η καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών της μέλισσας καθώς και η γενικότερη βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής» ανέφερε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας «αυτή η απόφαση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα πρωτοβουλιών, έργων και χρηματοδοτήσεων, όπως το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Μελισσοκομική Ταυτότητα και το Ελληνικό Σήμα, για την έμπρακτη στήριξη του επί σειρά ετών «ξεχασμένου» κλάδου της μελισσοκομίας, ο οποίος είναι για μας δυναμικός πυλώνας ανάπτυξης συνολικά του Αγροδιατροφικού Τομέα. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάδειξη και έμπρακτη στήριξη του κλάδου της σηροτροφίας, οι προοπτικές της οποίας είναι επίσης πολύ μεγάλες, συνολικά για την εθνική οικονομία και ειδικότερα την Θράκη».

Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης για το έτος 2021 ανέρχεται σε 128.821 ευρώ και για το έτος 2022 σε 123.973 ευρώ. Τα ερευνητικά επτά Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ινστιτούτα είναι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, -το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, -το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωπονίας) και το Ινστιτούτο Βασικής Βιοιατρικής Έρευνας, Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικών Επιστημών, «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Μεταξύ άλλων οι επιχορηγούμενες ερευνητικές αφορούν σε:

  • «Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας νέων - εναλλακτικών μεθόδων πρόληψης - αντιμετώπισης ασθενειών, εχθρών και ιώσεων»,
  • «Χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων»,
  • «Μελέτη των προδιαγραφών για την χωροταξική κατανομή και την τοποθέτηση μελισσιών, σε συσχέτιση με την επίδρασή τους στο περιβάλλον και στην γεωργική παραγωγή»,
  • «Καταγραφή, χαρτογράφηση αξιολόγηση και διαχείριση της μελισσοκομικής χλωρίδας περιοχών της Χώρας»,
  • «Διάσωση, βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσμών μελισσών».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιδρύονται 6 νέα ΔΙΕΚ με 7 νέες ειδικότητες

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλεισμένος στο γραφείο του έμεινε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Εκπρόσωποι των φοιτητών υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε αποκλεισμός του πρύτανη στο γραφείο του, αλλά μια ειρηνική διαμαρτυρία, προκειμένου να μην ισχύσει η απόφαση για τις πειθαρχικές κυρώσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 24.000 ακαδημαϊκές ταυτότητες αποθηκεύτηκαν στο Gov.gr Wallet

Μέσα από τη νέα δυνατότητα, οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν γρήγορα και απλά τη νέα ψηφιακή Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, να την αποθηκεύουν στο κινητό τους και να την επιδεικνύουν, όπου απαιτείται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται πληρωμές 76 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ά εξαμήνου του 2024.