bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Παρατυπίες σε δημόσια έργα Δήμου Ήλιδας διαπιστώνουν οι εργολήπτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ο συγκεκριμένος Δήμος δεν ακολουθεί τους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί.

Για παρατυπίες και μη εφαρμογή των νομοθετημένων όρων για τη δημοπράτηση έργων κατηγορεί τον Δήμο Ήλιδας η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με ανακοίνωσή της, στην οποία παρουσιάζει σειρά από τέτοιους είδους κινήσεις και παράλληλα τονίζει ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους και στην δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Η Χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις κρισιμότερες καμπές της ιστορίας της, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Οι παθογένειες, που παρουσιάζουμε ως Κράτος και ως Πολίτες, φάνηκαν τα τελευταία χρόνια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και αφορούν κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Από τις πιο σημαντικές είναι η μεγάλη ανοχή στην μη τήρηση και την καταστρατήγηση των θεσμικών υποχρεώσεων τόσο από το ίδιο το Κράτος όσο και από τους πολίτες. Οι θεσμοί αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μία σύγχρονη κοινωνία «χτίζει» την λειτουργία της, την ευημερία της και την θέση της στην παγκόσμια κοινότητα.

H Ελλάδα  βρίσκεται σε ακριβώς αυτό το σημείο, όπου η περαιτέρω εξασθένιση των Θεσμών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη και μακροπρόθεσμη απώλεια πλούτου και ευημερίας. Επομένως, ο επανασχεδιασμός των βασικών θεσμών του ελληνικού κράτους είναι  άμεσα απαιτητός αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως απαιτητή  η αυστηρή και συστηματική τήρησή τους από όλους ανεξαιρέτως. 

Την τελευταία πενταετία πλήθος μεταρρυθμίσεων έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Έχουμε, όμως, διαπιστώσει  ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας προσαρμόζεται και συμμορφώνεται σε αυτές σχετικά γρήγορα, ο δημόσιος τομέας και γενικότερα οι Δημόσιες Αρχές, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και πολλές φορές συνειδητά δεν τις υιοθετούν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διοίκησης και αδιαφανών διαδικασιών των Δημόσιων Αρχών είναι η κατάχρηση της διακριτικής ευχέρειας των Δημοτικών Αναθετουσών  Αρχών κατά την θέσπιση των κριτηρίων επιλογής των αναδόχων. 

Παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων προβλέπει ρητά την υποχρέωση τήρησης των γενικών αρχών του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες ισχύουν ανεξαρτήτως του είδους ή της αξίας της υπό ανάθεση σύμβασης, όπως :

  • Της αρχής της ισότιμης αντιμετώπισης των οικονομικών φορέων χωρίς διακρίσεις. 
  • Της αρχής της διαφάνειας. 
  • Της αρχής της αναλογικότητας 
  • Της αρχής της ελευθερίας του ανταγωνισμού.
  • Της λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σύναψης των δημοσίων συμβάσεων και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των διατιθέμενων προς το σκοπό αυτό δημοσίων πόρων,
  • διαπιστώνεται πληθώρα  προκηρύξεων διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων, με τις οποίες προβλέπονται ειδικοί όροι επιλογής, που δεν ανταποκρίνονται στις ανωτέρω αρχές και τίθενται μόνο και μόνο για να περιορίσουν την συμμετοχή των υποψηφίων φωτογραφίζοντας συγκεκριμένους υποψηφίους.  Εξαιτίας της συστηματικής και σκόπιμης στρέβλωσης της νομοθεσίας από πλευράς Δήμων και Περιφερειών, η Πολιτεία υποχρεώθηκε σε νέα νομοθετική τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων με τον Ν. 4782/2021, και συμπεριέλαβε διάταξη, με την οποία μπαίνει «φρένο»  στην απαράδεκτη χρήση των ειδικών όρων. 

Παρά ταύτα, ο Δήμος Ηλίδας, ενώ :

  1. έχει λάβει πρόσφατα επιστολή της ΠΕΣΕΔΕ, με την οποία  διαμαρτύρεται έντονα για  χρήση ειδικών όρων, που περιορίζουν τη δυνατότητα συμμετοχής πολλές εργοληπτικών επιχειρήσεων σε διαγωνιστικές διαδικασίες έργων. 
  2. σε πρόσφατη δημοπρασία δημόσιας σύμβασης έργου Ηλίδας με ειδικούς όρους συμμετείχαν μόλις δύο εργοληπτικές επιχειρήσεις  
  3. η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με επιστολή της με αρ. πρωτ. 2335/16.04.2021 ζητεί από την Δημοτική Αρχή διευκρινίσεις και παροχή εγγράφων για προκήρυξη έργου με ειδικούς όρους,
  4. εξακολουθεί να δημοπρατεί έργα, που δεν παρουσιάζουν καμία τεχνική και κατασκευαστική ιδιαιτερότητα, με όρους που στερούν το δικαίωμα συμμετοχής σε πληθώρα εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Η  Ομοσπονδία μας θεωρεί απαραίτητη την ενημέρωση των πολιτών για όλα τα παραπάνω και έχει ήδη απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και στην ΕΑΑΔΗΣΥ με ιδιαίτερη επιστολή με την οποία ζητεί θέσπιση μηχανισμού κυρώσεων  για όσες Αναθέτουσες Αρχές παραβιάζουν τις βασικές αρχές της αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας συνθήκες αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων. 

Περαιτέρω, η Ομοσπονδία μας θα καταγγείλει τις παραπάνω αδιαφανείς διαδικασίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους και στην δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων. Δεσμευόμαστε δε ότι εφεξής θα καταγγέλλουμε δημοσίως κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης του νόμου, νόθευσης του ανταγωνισμού και παραβίασης των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών.
Επίσης, καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πάταξη των αδιαφανών διαδικασιών στις δημόσιες συμβάσεις και να ενεργήσει τα νόμιμα για την τιμωρία των υπαιτίων»
.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Επανατοποθέτηση αρχαίων στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»

Το σύνθετο τεχνικά και ευαίσθητο εγχείρημα της μεταφοράς και επανατοποθέτησης ξεκίνησε τα ξημερώματα από την περιοχή του Καλοχωρίου, από τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν τα προσωρινά αποσπασθέντα αρχαιολογικά ευρήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Αναζητεί νέους επιστήμονες για πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά το πέρας των εννέα μηνών, οι ασκούμενοι θα λάβουν βεβαίωση και συστατική επιστολή επιτυχούς ολοκλήρωσης της άσκησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρηματοδότηση 12 εκατ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης για διάνοιξη της οδού Ψελλού

«Χρηματοδότηση - μαμούθ» για την αξιοποίηση της περιοχής γύρω από τον τερματικό σταθμό στα ανατολικά του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό της Νέας Ελβετίας έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργασίες αμφιδρόμησης στην Θεσσαλονίκη επιθεώρησαν Κ. Ζέρβας και Ν. Ταχιάος

Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα απομακρύνονται οι λαμαρίνες σε πολλά σημεία της πόλης και αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων, σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Καραμανλής: Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, 1,8 δισ. για αντιπλημμυρικά

Ο υπ. Υποδομών ανέφερε ότι ο κλιματικός νόμος θα ψηφιστεί στην βουλή τις επόμενες ημέρες και θα θέσει το πλαίσιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.