ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επιτροπή Ανταγωνισμού: ολοκληρώνεται η μελέτη χαρτογράφησης για τα πετρελαιοειδή

Επίσης επισημαίνεται η Επιτροπή έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά των πετρελαιοειδών από τον Σεπτέμβριο του 2021

Την ολοκλήρωση μιας μελέτης χαρτογράφησης για την κατάσταση ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) από τα διυλιστήρια στη λιανική, στο πλαίσιο των δράσεων της έναντι της ακρίβειας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός. Ο ίδιος σημειώνει ακόμη τα εξής: «Ύστερα από δική μου πρόταση, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκκίνησαν έρευνα στον κλάδο αυτό. Συνολικά μόνο τρεις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα) έχουν ξεκινήσει κλαδική/χαρτογράφηση των προβλημάτων ανταγωνισμού στα πετρελαιοειδή.

Στα αποτελέσματα της έρευνας θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις προς την Πολιτεία για άμεσα μέτρα στον συγκεκριμένο κλάδο και γενικότερα θα δώσουν (για πρώτη φορά μετά από έτη) τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση ανταγωνισμού στον κλάδο. Παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Αρχής γίνεται προσπάθεια να δημοσιεύσουμε ενδιάμεσα αποτελέσματα μέχρι τέλος του μήνα και τα τελικά τον Ιούλιο. Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά των πετρελαιοειδών από τον Σεπτέμβριο του 2021 (για πολύ καιρό η μόνη Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη που εκκίνησε έρευνα στον κλάδο στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης).

Συνδυάζοντας τις νέες αρμοδιότητες χαρτογράφησης με την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού σε περίπτωση παράβασης στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση τυχόν εγχώριων στρεβλώσεων στον κλάδο των καυσίμων. Ταυτόχρονα, έχουμε καταστρώσει στρατηγική συνεργασίας με άλλες Επιτροπές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη και εκτός για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν διεθνείς στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Αναζητεί νέους επιστήμονες για πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά το πέρας των εννέα μηνών, οι ασκούμενοι θα λάβουν βεβαίωση και συστατική επιστολή επιτυχούς ολοκλήρωσης της άσκησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Καταδικάζει δημοσιεύματα που αφορούν τη διανομή Τύπου

«Η Επιτροπή εγγυάται τη διαφύλαξη της ομαλής διεξαγωγής των ενώπιόν της διαδικασιών και ρητώς επιφυλάσσεται ως προς την άσκηση όλων των δικαιωμάτων της ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Επ. Ανταγωνισμού ψηφιοποιείται με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης

«Οι ψηφιακές υπηρεσίες ενσωματώνουν στην εργαλειοθήκη της Επιτροπής Ανταγωνισμού καινοτόμα εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαθέσιμο το βίντεο της τηλεδιαβούλευσης για την κλαδική έρευνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η εισαγωγή στα θέματα της τηλεδιαβούλευσης έγιναν απ' τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανό ενώ απεύθυναν χαιρετισμούς η πρόεδρος του GR.EC.A  Κ. Φραϊδάκη και ο από τον ΣΕΒ ο κ. Μ. Μητσόπουλος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώδικα Διαδικασιών δημιουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με την ολοκλήρωση του Κώδικα Διαδικασιών τον Ιούλιο 2020, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημοσιεύσει μία δημόσια έκδοση του για να παράσχει μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις διαδικασίες του δικαίου ανταγωνισμού.