Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες επενδύσεις και έχοντας ανοιχτά τα ραντάρ της για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, η Big Pi Ventures ανεβάζει ταχύτητα, έχοντας στα σκαριά τουλάχιστον ένα ακόμη deal έως το τέλος του 2026, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε δεύτερη κίνηση.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδύσεις μέσω του Big Pi Growth I, το ελληνικό fund συνεχίζει να αναζητά νέους τεχνολογικούς πρωταθλητές, με στόχο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών με ισχυρή διεθνή παρουσία, που θα διατηρούν παράλληλα ουσιαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Big Pi, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η επόμενη επένδυση να αφορά ελληνική εταιρεία.
Όπως ανέφεραν στελέχη της Big Pi σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της επένδυσης στη γερμανική fintech Finmid, οι επενδυτικές μηχανές του fund συνεχίζουν να δουλεύουν, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε τομείς που εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε τουλάχιστον άλλο ένα, αν όχι και άλλα δύο», ανέφεραν χαρακτηριστικά για τις επόμενες επενδύσεις του Growth Fund μέσα στο 2026.
Οι επόμενες κινήσεις και οι κλάδοι που βρίσκονται στο στόχαστρο
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και το επιχειρηματικό λογισμικό βρίσκονται ψηλά στην επενδυτική ατζέντα της Big Pi, η οποία εξετάζει παράλληλα εφαρμογές νέων τεχνολογιών σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας.
«Κοιτάμε οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία. Κάποια πράγματα που εξετάζουμε αρκετά έντονα είναι στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του software», σημείωσαν τα στελέχη του fund, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Big Pi βρίσκεται σε επαφές και με μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείεται η επόμενη συμφωνία να έχει ελληνικό χρώμα.
Ωστόσο, η διοίκηση δεν θέλει να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συμφωνιών, καθώς οι διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους απαιτούν περισσότερο χρόνο.
«Έχουμε αρκετές πολύ προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους παίκτες και αυτοί συνήθως κινούνται λίγο αργά», ανέφεραν, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα παραμένει η επιλογή των κατάλληλων εταιρειών και όχι η επίσπευση μιας επένδυσης.
Άλλωστε, η επιλεκτικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της Big Pi, η οποία εξετάζει χιλιάδες εταιρείες κάθε χρόνο, καταλήγοντας τελικά σε έναν περιορισμένο αριθμό επενδύσεων.
«Πρέπει να είσαι πάρα πολύ επιλεκτικός, πρέπει να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Το στοίχημα των 200 εκατ. ευρώ
Με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την επενδυτική της δύναμη, η Big Pi συνεχίζει την προσπάθεια να αυξήσει τα κεφάλαια του Growth Fund στα 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2026, στόχος που, όπως επιβεβαίωσαν τα στελέχη της, παραμένει αμετάβλητος.
Το Big Pi Growth I έχει σχεδιαστεί για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες όταν περνούν από το στάδιο της νεοφυούς επιχείρησης σε εκείνο της ταχείας ανάπτυξης.
Στο επενδυτικό του πλάνο προβλέπονται 8 έως 12 επενδύσεις σε ορίζοντα πενταετίας, με ποσά που ξεκινούν από τα 7 εκατ. ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία.
Η στρατηγική του fund προβλέπει ενεργό συμμετοχή στις εταιρείες που χρηματοδοτεί, με την Big Pi να επιδιώκει να ηγείται των γύρων χρηματοδότησης και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται ήδη η βρετανική Numan, η August Robotics και η γερμανική Finmid, στην οποία η Big Pi ηγήθηκε γύρου χρηματοδότησης 17 εκατ. ευρώ.
Κοινός παρονομαστής των επενδύσεων είναι η σύνδεση με την Ελλάδα, είτε μέσω των ιδρυτών είτε μέσω της δημιουργίας νέων δραστηριοτήτων στη χώρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Finmid, η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει engineering hub στην Ελλάδα, ξεκινώντας με την πρόσληψη 5-7 στελεχών, καθώς η ελληνική αγορά βρίσκεται ήδη μεταξύ των τριών μεγαλύτερων αγορών της.
Νέα deals και από το Early Stage Fund
Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφεται και στο Big Pi II, που επικεντρώνεται σε εταιρείες πρώιμου σταδίου, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας νέας επένδυσης.
«Η επόμενη επένδυση του Early Stage Fund ίσως να είναι και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες», ανέφεραν τα στελέχη της Big Pi, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει τουλάχιστον ακόμη μία συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς.
Το Big Pi II, με κεφάλαια περίπου 70 εκατ. ευρώ, έχει θέσει ως στόχο την πραγματοποίηση 15-18 επενδύσεων, με ποσά από 500.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ.
Με τα δύο funds να κινούνται παράλληλα, η Big Pi επιχειρεί να δημιουργήσει μια ισχυρή επενδυτική πλατφόρμα που θα στηρίζει εταιρείες τεχνολογίας από τα πρώτα τους βήματα έως τη διεθνή τους ανάπτυξη.
Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι πλέον να αξιοποιήσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής τεχνολογικής αγοράς, φέρνοντας παράλληλα περισσότερες επενδύσεις, τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.