ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xifaras
Φώτο: ΑΠΕ

Έρχονται 800 πράσινα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο γγ Μεταφορών Γ. Ξιφαράς σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα ενισχύσουν σημαντικά το μεταφορικό έργο μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα ζωής.

Ξεκινάει η πρώτη φάση του ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει 1.300 νέα «πράσινα» λεωφορεία καθώς στο επόμενο διάστημα θα  προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 800 περίπου λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων, το μείγμα των οποίων περιλαμβάνει ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά λεωφορεία.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2021, τα εν λόγω ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι ένας συνδυασμός οχημάτων αργής και γρήγορης φόρτισης που θα ενισχύσουν σημαντικά το παραγόμενο μεταφορικό έργο, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και στο περιβάλλον συνολικά».

Εκτός από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στο άμεσο μέλλον, «θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ενέργειες και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών. Στο κομμάτι των σταθερών αστικών συγκοινωνιών, η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό «Αγία Μαρίνα - Πειραιάς» προχωράει, ενώ αναμένονται τρεις νέοι σταθμοί του μετρό στην πόλη το καλοκαίρι του 2022.

Στο επίπεδο λειτουργίας του μετρό, ο κ. Ξιφαράς ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι πλήρως διαθέσιμα 2 καινοτόμα συστήματα αυτοματοποιημένης κίνησης των συρμών (Automatic Train Protection [ATP] και Automatic Train Operation [ATO]), ενώ μέσω προγραμμάτων ανάταξης των υφισταμένων συρμών, και άρα αύξησης της διαθεσιμότητας τους, να μπορούν να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις.

Υπενθύμισε ότι βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης τα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ στον Πειραιά, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται και το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού από Φάληρο μέχρι Πειραιά. Στο κομμάτι της ενίσχυση των φορέων αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι οι προσλήψεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ για οδηγούς και τεχνικούς ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, στο πλαίσιο της στροφής προς ηπιότερες μορφές ενέργειας, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι αναπτύσσεται μαζί, με τα συναρμόδια υπουργεία, η Εθνική Στρατηγική για το ποδήλατο, με στόχο την προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης αναφορικά με το συγκεκριμένο μέσο, σε επίπεδο υποδομών και χρηματοδότησης αυτών, νομοθετικού πλαισίου, ενημέρωσης και δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά σήμερα όλα τα δρομολόγια του μετρό από Νίκαια προς Αεροδρόμιο

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, σήμερα όλα τα απογευματινά δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ποια τα δρομολόγια που ακυρώνονται προς και από το Αεροδρόμιο, από αύριο έως Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθήνας από αύριο

Αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού Αθήνας από αύριο και μέχρι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, λόγω άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων στο αεροδρόμιο. Πώς θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα ισχύει από 13/9 για μετακινήσεις προς νησιά και ηπειρωτική χώρα

Με rapid test ή PCR, το κόστος των οποίων θα επωμίζονται οι ίδιοι, θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι. Με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μετακινούνται οι εμβολιασμένοι. Ο έλεγχος γνησιότητας πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app».
Ilektriko Leoforeio, Electric Bus, Izrar
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πιλοτική λειτουργία ηλεκτρικό λεωφορείο στη Γραμμή 2 στο Παγκράτι

Το λεωφορείο Irizar ie tram είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό λεωφορείο 100%, μηδενικών εκπομπών, πλήρως εξοπλισμένο με την τεχνολογία του Ομίλου Irizar στα ηλεκτρονικά του τμήματα, τα συστήματα επικοινωνίας και φόρτισης.