ΓΔ: 1375.97 0.77% Τζίρος: 19.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:09:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolio, embolia, koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση εμβολίου το χειμώνα

Συζητιέται το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ίσως κάνει αναγκαία την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά και την ανάγκη για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος που αναφέρθηκε και πως η μετάλλαξη «Δέλτα» διαφοροποιεί το ποσοστό που χρειάζεται για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως είναι συζητιέται το ενδεχόμενο τρίτης δόσης το χειμώνα αναφέροντας πως «θα παρθούν σχετικές αποφάσεις» προσθέτοντας πως το παγκόσμιο δίλλημα είναι αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη ή την Αφρική. Για το τέλος της πανδημίας, σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο  θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».

Παράλληλα τόνισε πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να χρειάζονται μάσκες για τους εξωτερικούς χώρους καθώς πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη».

Για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα», ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε πως «το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους».

Τόνισε πως οι «Οι Αμερικανοί τώρα λένε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» κολλάει σαν την ανεμοβλογιά» και πρόσθεσε ότι στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κορονοιού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους. Όπως επισήμανε «αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορονοιός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%». Εξήγησε πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. 

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε και υπογράμμισε τα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ