ΓΔ: 906.94 0.89% Τζίρος: 68.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στη Βουλή νομοσχέδιο με παρατάσεις των μέτρων για τον κορονοϊό

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά επειγουσών διατάξεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19) όπως η παράταση έως 31/12/2021 των συμβάσεων εργασίας προσωπικού στο υπουργείο Υγείας.

Τη Δευτέρα εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεά του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος" προς το Δημόσιο για την προμήθεια, και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, την προμήθεια και εγκατάσταση κτιριακού εξοπλισμού καθώς και τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση κατάλληλων υποδομών για την εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η από 26.7.2021 τροποποίηση και αντικατάσταση της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά επειγουσών διατάξεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19) όπως η παράταση έως 31/12/2021 των συμβάσεων εργασίας προσωπικού στο υπουργείο Υγείας, καθώς και ιατρών στον ΕΟΔΥ, των συμβάσεων οικογενειακών γιατρών, της επίταξης ειδικού νοσοκομειακού υλικού, και της υγειονομικής κάλυψης ανασφαλίστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, συμπληρώνεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χορήγησης: i) προσωρινού ΑΜΚΑ και ii) Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

Συγκεκριμένα:

α. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινού ΑΜΚΑ και από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών των ΟΤΑ α' βαθμού, χωρίς απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας των ενδιαφερόμενων καθώς και από άλλες διοικητικές δομές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εκτός από αυτές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

β. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 από τις προαναφερόμενες δομές και υπηρεσίες καθώς και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.), τα Καταστήματα Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες διοικητικές δομές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ορίζεται επίσης ότι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, που διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας ή εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης ή επιστροφής, δεν υπόκεινται σε εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων απομάκρυνσης κατά τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, η προσκόμιση στοιχείων προσώπων για την απόδοση Προσωρινού ΑΜΚΑ με σκοπό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, δεν συνδέεται με τον έλεγχο νομιμότητας παραμονής και εργασίας αυτών και περιορίζεται αποκλειστικά στους σκοπούς του προγραμματισμού της διενέργειας του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μίνι lockdown από αύριο οι Περιφέρειες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας

Επιπλέον αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας. Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μίνι lockdown από αύριο Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο στις 6 το πρωί έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί. Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο δήμος Ικαρίας.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε τις οικογένειες στις εξόδους

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «για να μπορούν οι έφηβοι 12-17 ετών να είναι με τους γονείς τους σε έναν κλειστό χώρο που είναι το απολύτως φυσιολογικό, κι όχι να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω, θα πρέπει να έχουν rapid test 48ώρου».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα ισχύει από 13/9 για μετακινήσεις προς νησιά και ηπειρωτική χώρα

Με rapid test ή PCR, το κόστος των οποίων θα επωμίζονται οι ίδιοι, θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι. Με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μετακινούνται οι εμβολιασμένοι. Ο έλεγχος γνησιότητας πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app».