ΓΔ: 1422.14 0.32% Τζίρος: 45.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aerostato-Alexandroupoli
Φωτο: ΑΠΕ

Το Δέσμιο Αερόστατο εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Το αερόστατο έχει θερμική και συμβατική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, transponder, φωτισμό ασφαλείας και χρησιμοποιεί πτητικό ήλιο και βρίσκεται δίπλα στην κύρια πίστα στάθμευσης αεροσκαφών του αερολιμένα.

Συνεχίζονται, με πολύ μεγάλη επιτυχία, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες επιτήρησης συνόρων του Δέσμιου Αερόστατου (tethered aerostat), που βρίσκεται εγκατεστημένο στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ), όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αερόστατο τοποθετήθηκε στον ΚΑΑΛΔ στις αρχές Αυγούστου και αποτελεί μία καινοτόμα επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ειδικότερα των θαλάσσιων. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του αερόστατου έγινε κατόπιν υποστήριξης του διοικητή της ΥΠΑ, Γεωργίου Δριτσάκου, καθώς και πολύμηνης στενής συνεργασίας στελεχών του οργανισμού FRONTEX και του ΚΑΑΛΔ, ενώ για το λόγο αυτό εκδόθηκε σχετική αεροναυτική αγγελία διεθνούς διανομής (notam).

Το αερόστατο έχει θερμική και συμβατική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, transponder, φωτισμό ασφαλείας και χρησιμοποιεί πτητικό ήλιο. Βρίσκεται εγκατεστημένο σε χώρο δίπλα στην κύρια πίστα στάθμευσης αεροσκαφών του αερολιμένα, σε προστατευμένη περιοχή. Για τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης έχει δημιουργηθεί στον ΚΑΑΛΔ ειδικό επιχειρησιακό κέντρο που επανδρώνεται από στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, της ΕΛΑΣ και των χειριστών της αναδόχου του έργου γαλλικής εταιρείας.

Είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εγκαθίσταται δέσμιο αερόστατο εντός των ορίων ενός Διεθνούς Αερολιμένα, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό ημερήσιο φόρτο εναέριας στρατιωτικής και πολιτικής κυκλοφορίας.

Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολύ πετυχημένης επιχειρησιακής δραστηριότητας, τόσο σε όρους ασφάλειας πτήσεων, όσο και σε αποτελεσματικότητα επιτήρησης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Οργανισμό FRONTEX σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον ΚΑΑΛΔ στις 13 Οκτωβρίου 2021, με συμμετοχή υψηλού αριθμού φορέων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Λάρνακας εντός του 2024

Στόχος είναι η έναρξη από την περίοδο του Πάσχα 2024 και καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο (2024) της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης (charter) από και προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτοξεύτηκε η απώλεια αποσκευών στα αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τη Sita, πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής για τις αερομεταφορές, η ανάκαμψη του κλάδου έχει αυξήσει τις απώλειες αποσκευών στις 7,6 ανά 1.000 επιβάτες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζική έξοδος των εκδρομέων για Πάσχα, γεμάτα αεροδρόμια και λιμάνια

Περισσότερα από 310.000 οχήματα έχουν περάσει από τα διόδια προς Κόρινθο, ενώ η πληρότητα στα λεωφορεία πλησιάζει περίπου το 100% από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων. Πάνω από 90% οι πληρότητες σε αεροδρόμια και λιμάνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίσια κατάληξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος – Δεν υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο

Ελέγχθηκαν όλοι οι χώροι και ιδιαίτερα ο χώρος των αποσκευών, καθώς εκεί υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να υπήρχε βόμβα. Μόλις οι ελληνικές αρχές έλαβαν το σήμα από το πολωνικό αεροπλάνο σηκώθηκαν μαχητικά F-16 για να το συνοδέψουν.
Aeroplano, Airplane
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και αεροδρόμια

Επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες.