bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Το ΕΚΠΑ μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ελληνοποίησεων προϊόντων

Το Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων» στοχεύει στο να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποίηση ξένων προϊόντων αλλά και για να δώσει σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα στους Έλληνες τυποποιητές.

Στη «μάχη» αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, των θεμάτων ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, έχει μπει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων».

Το Κέντρο Αριστείας συγκροτήθηκε το 2019 με συντονιστή τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ από τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, τα οποία έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο ερευνητικό έργο στα παραπάνω θεματικά αντικείμενα, διαθέτοντας αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες ερευνητικές υποδομές.

«Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Θωμαΐδης «πρώτον, να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων, και δεύτερον, οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα στις αγορές εξωτερικού».

Προτεραιότητες του εν λόγω κέντρου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθοδολογιών στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων ψηφιακών βιβλιοθηκών και διασφάλισης ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, η ανάπτυξη καινοτόμων ή λειτουργικών τροφίμων, η μελέτη διατροφικής αξίας τροφίμων και η επίδραση τους στην υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, επιδίωξη είναι επίσης και «η εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την αυθεντικότητα τροφίμων, τα θέματα ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο θα συντελέσουν στην υποστήριξη της Πολιτείας και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα στον αγροδιατροφικό τομέα».

Μέσα από την έρευνα που έχει γίνει από τα μέλη του Κέντρου Αριστείας έχουν δημιουργηθεί και τυποποιηθεί δύο προϊόντα: ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και ένας οίνος, τα οποία διατίθενται από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο ΑΤΗΕΝΙΑΝ GOLD παράγεται από την ποικιλία Κολοβή η οποία καλλιεργείται στους ελαιώνες της Λέσβου. Οι γευστικές του ιδιότητες συνδέονται με την αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Τέλος, ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπέλια της Πελοποννήσου. Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλεισμένος στο γραφείο του έμεινε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Εκπρόσωποι των φοιτητών υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε αποκλεισμός του πρύτανη στο γραφείο του, αλλά μια ειρηνική διαμαρτυρία, προκειμένου να μην ισχύσει η απόφαση για τις πειθαρχικές κυρώσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 24.000 ακαδημαϊκές ταυτότητες αποθηκεύτηκαν στο Gov.gr Wallet

Μέσα από τη νέα δυνατότητα, οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν γρήγορα και απλά τη νέα ψηφιακή Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, να την αποθηκεύουν στο κινητό τους και να την επιδεικνύουν, όπου απαιτείται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές διοργανώνει το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου με ομιλητή τον κ. Πάνο Καρβούνη ειδικό σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί. Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών αξιών και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένες κατά 1-2 ευρώ οι τιμές στα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Β. Σίμος τόνισε «θα φτιάξουμε το καλάθι της Σαρακοστής, αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει καλάθι 6-7 προϊόντων με θαλασσινά που έχουν μείωση της τάξης 1-2 ευρώ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.