ΓΔ: 1376.86 0.83% Τζίρος: 35.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

La Repubblica: Προς συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Αθήνα - Λονδίνο

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία».

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται Ελλάδα και Βρετανία, όπως τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica». 

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια». «Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πάντως πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν χθες Τετάρτη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Η ανακοίνωση για τα νέα ευρήματα έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φιλοξένη Αϊτατόγλου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακή τελετή λήξης για τις εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, σημείωσε ότι «το μεγάλο ταξίδι τού καρναβαλιού μας για το 2024 έφτασε στο τέλος του, αφού πρώτα έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στις γειτονιές τής πόλης και τις μετέτρεψε σε χώρους κεφιού».
Xartaetos, Kathara Deytera
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σαρακοστιανά και μουσική τα «Κούλουμα» σε δήμους της Αττικής

Σειρά από εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί, αφού ο καιρός δεν προβλέπεται βροχερός, αν και κάποιοι φρόντισαν να ανακοινώσουν και εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή τους κλειστούς χώρους για κάθε περίπτωση.
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στη Πάτρα

Ήδη, η πόλη ζει σε έντονους και αμείωτους καρναβαλικούς ρυθμούς, με χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες να απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτινή ατμόσφαιρα στην Πάτρα από 20.000 μικρούς καρναβαλιστές

Έχοντας ως συμμάχους τον ανοιξιάτικο καιρό και την αστείρευτη καρναβαλική διάθεση, οι μικροί καρναβαλιστές «πλημμύρισαν» το κέντρο της Πάτρας, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα με τις πολύχρωμες, καλαίσθητες και ευρηματικές στολές τους.