ΓΔ: 1484.06 0.46% Τζίρος: 94.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Astynomia-Police
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Η σύλληψη των δύο Πακιστανών από την ΕΥΠ και η βοήθεια από τη Μοσάντ

Στα κινητά τους τηλέφωνα, που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν επικοινωνίες τους με έναν ακόμη υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος ζει στο Ιράν και φέρεται να τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή. Τι λέει ανακοίνωση της Μοσάντ.

Τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο - συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή φέρεται να σχεδίαζαν δύο υπήκοοι Πακιστάν που συνελήφθησαν χθες από την Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν επικοινωνίες τους με έναν ακόμη υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο Ιράν και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από μήνες μετά από πληροφορία που δόθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την ισραηλινή Μοσάντ

Η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να σπάσει έναν ιρανικό τρομοκρατικό πυρήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ και της υπηρεσίας πληροφοριών, το βράδυ της Τρίτης.

Η Μοσάντ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποκωδικοποιήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν για να λύσει τον γρίφο των υποκείμενων εγκλημάτων και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Βοήθησε επίσης στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανακοίνωσε η Μοσάντ.

Είχαν προηγηθεί, εξάλλου, οι συλλήψεις Πακιστανών το 2021 στην Κύπρο και το 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Την πληροφορία περί ύπαρξης παρόμοιου πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ερευνά τον Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ προσεγγίζοντας μέλη της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα, πριν καταλήξει στους δύο βασικούς υπόπτους. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα και ενώ τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν βεβαιωθεί για τον ύποπτο ρόλο των δύο συγκεκριμένων Πακιστανών υπηκόων (κατόπιν επεξεργασίας και της δραστηριότητάς τους στα social media), ενημέρωσαν για την υπόθεση την Αντιτρομοκρατική.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τους αλλοδαπούς και τους έθεσαν υπό κράτηση με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης. Κατάσχεσαν όμως τα κινητά τους τηλέφωνα, για τα οποία κινήθηκε διαδικασία άρσης απορρήτου. Εντοπίστηκαν, λοιπόν, επικοινωνίες τους με τον τρίτο συγκατηγορούμενό τους που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ ο καθένας.

Βρέθηκαν φωτογραφίες καθώς και βίντεο, που επιβεβαιώνουν ότι οι δύο είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, καθώς και μηνύματα στα οποία συζητούν με τι τρόπο θα υλοποιούσαν την επίθεση.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχική οδηγία αφορούσε επίθεση με όπλο. Όταν όμως οι δύο συλληφθέντες δήλωσαν αδυναμία να εξασφαλίσουν οπλισμό, τότε ο συνομιλητής τους τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν μια φιάλη υγραερίου, προκειμένου να ανατινάξουν τη συναγωγή όταν θα ήταν γεμάτη κόσμο.

Οι συλλήψεις των δύο έγιναν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, δίχως ωστόσο να προκύψουν ευρήματα (εκρηκτικά όπλα κτλ.). Μένουν στην Ελλάδα για πάνω από τέσσερα χρόνια. Στο πλαίσιο της έρευνας προσήχθησαν ακόμη περισσότερα από δέκα άτομα, όλοι υπήκοοι Πακιστάν που πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης

Την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, ευχαριστεί μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι κορυφαία προτεραιότητά μας, υπογραμμίζει επίσης ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας και προσθέτει: «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο με μια σταθερή και κοινή στάση θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Astynomia-Police
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική για τρομοκρατικές επιθέσεις

Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί, ο ένας του στρατού ξηράς και ο άλλος της αεροπορίας, είναι ανάμεσα στους δέκα συλληφθέντες, οι τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται ήδη στις φυλακές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική για τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη στις φυλακές για άλλα αδικήματα.
ypourgeio ergasia ekrixi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αντιτρομοκρατική ερευνά την έκρηξη της βόμβας στο υπουργείο Εργασίας

Η βόμβα που εξερράγη σήμερα, είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένη σε κάγκελο απέναντι από το υπουργείο, μπροστά σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο είναι κλειστό καθώς είναι σε διαδικασία ανακαίνισης.
Astynomia-Police
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Οι δύο πακιστανικής καταγωγής κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, φέρονται να «στρατολογήθηκαν» από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
Astynomia-Police
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωδικός «Υάκινθος»: Νέα στοιχεία για το χτύπημα που ετοιμαζόταν στην Αθήνα

Η επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος» ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα.