ΓΔ: 2242.09 1.03% Τζίρος: 196.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:43
Φωτο: ΑΠΕ

Συνεκπαίδευση των Εν. Δυνάμεων με το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford»

Οι 'Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» των ΗΠΑ διεξήχθη στις 24 και 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες. 

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group στο οποίο υπάγεται το αεροπλανοφόρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι 'Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος η φρεγάτα «Αιγαίον» με το οργανικό της ελικόπτερο S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το υποβρύχιο «Κατσώνης», 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 2 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του αεροπλανοφόρου, συμμετείχαν επίσης το αντιτορπιλικό «USS Ramage» και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-18. 

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise - ADEX). 
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training - DACT). 
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti - Submarine Exercise - CASEX). 
  • Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise - SURFEX).  
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure - VBSS). 
  • Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise  - MISCEX). 

Η συνεκπαίδευση, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή χρήσης του Νόμου Εξέγερσης στη Μινεσότα από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να εφαρμόσει τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα, εν μέσω έντασης για την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων. ICE πυροβόλησε εναντίον μετανάστη στη Μινεάπολη, εντείνοντας τις αντιδράσεις στην πόλη.
Φρεγάτα Κίμων επίσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας και ο εκσυγχρονισμός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή υποδοχής της φρεγάτας «Κίμων», εξέφρασε υπερηφάνεια για την ένταξή της, τονίζοντας τη σημασία εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού και υπόσχεση για περισσότερες νέες φρεγάτες.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Υπ. Άμυνας Ουκρανίας δεσμεύεται για καινοτομίες στις ένοπλες δυνάμεις

Ο Μιχαΐλο Φεντόροφ διορίστηκε νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποσχόμενος καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του στρατού σε κρίσιμο σημείο του πολέμου, με εμπειρία στη ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση drones.
Φινλανδικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φινλανδία προμηθεύεται φέτος νάρκες κατά προσωπικού για τον στρατό της

Η Φινλανδία ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει εκπαίδευση στη χρήση ναρκών κατά προσωπικού μετά την απόσυρσή της από τη Συνθήκη της Οτάβα, επικαλούμενη απειλή από τη Ρωσία. Το ίδιο έπραξαν άλλες χώρες της περιοχής, όπως οι Βαλτικές και η Πολωνία.
Δορυφόρος της Θάλες
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Σουηδίας-ICEYE για δορυφορική επιτήρηση σε Σκανδιναβία, Αρκτική

Η Σουηδία ενισχύει τη δορυφορική επιτήρηση στο Βορρά, υπογράφοντας πολυετή σύμβαση πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την ICEYE για δορυφόρους SAR. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τον πλήρη έλεγχο και την κυριότητα του συστήματος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τρεις ρωσικές πλατφόρμες στην Κασπία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τρεις ρωσικές πετρελαϊκές πλατφόρμες στην Κασπία Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι ζημιές από τα πλήγματα αξιολογούνται.