ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το πολιτιστικό φεστιβάλ που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Βουλγαρία

Το φεστιβάλ Stages on Struma που διοργανώνεται κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα περιλαμβάνει μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που εμπνέονται από διαφορετικές μορφές τέχνης.

Ένα πολιτιστικό φεστιβάλ ενώνει πολλές περιοχές κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα σε Βουλγαρία και Ελλάδα, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ Stages on Struma περιλαμβάνει μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που εμπνέονται από διαφορετικές μορφές τέχνης -- μουσική, ποίηση, χορός, θέατρο, ζωγραφική, κινηματογράφος και φωτογραφία, καθώς και πολεμικές τέχνες. Το πολιτιστικό γεγονός συνδυάζει πνευματική και σωματική βελτίωση και διευκολύνει την εμπειρία και τη γνώση ξένων πολιτισμών, δήλωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται από τον Δήμο του Κιουστεντίλ, το Presto Music House και το Κοινοτικό Κέντρο της Αδελφότητας Κιουστεντίλ, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει σκηνές σε διάφορα μέρη κατά μήκος του ποταμού: στη Σόφια, στο Ράντομιρ, στο Κιουστεντίλ και στην ελληνική κωμόπολη Ασπροβάλτα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με την οποία θα ολοκληρωθεί το φεστιβάλ. Για άλλη μια φορά θα συμμετέχουν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες -- ερασιτέχνες και επαγγελματίες από διάφορους τομείς της τέχνης και του αθλητισμού.

Η φετινή είναι η τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ και οι σκηνές θα φιλοξενήσουν ερμηνευτές από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Κίνα και την Ελβετία.

Στις δύο πρώτες διοργανώσεις συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αλβανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Αργεντινή, το Μαρόκο και την Ελβετία. Για πρώτη φορά το φεστιβάλ αφιερώνει μια ολόκληρη ημέρα, την 3η Σεπτεμβρίου, στον πολιτισμό μιας χώρας: της Ελλάδας.

Οι διοργανωτές τόνισαν επίσης ότι οι θεατές μπορούν να δουν την έκθεση Πύργος της Αποβάθρας - Ασπίδα Πολιτισμού, που παρουσιάζει η Gallery 13 από την πόλη της Δράμας, στον Πύργο της Αποβάθρας στο Κιουστεντίλ μεταξύ 3ης και 10ης Σεπτεμβρίου.

Στην αίθουσα του Κοινοτικού Κέντρου της Αδελφότητας στο Κιουστεντίλ οι επισκέπτες μπορούν να δουν προβολές βραβευμένων ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ είναι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί. Εκτός από την παραδοσιακή συναυλία της Φιλίας με παραστάσεις από παιδιά και νέους, θα στηθούν και πάλι περίπτερα με πληροφορίες για άλλες χώρες. Μια έκθεση φωτογραφίας θα παρουσιάσει το άγνωστο αλλά τόσο κοντινό Αζερμπαϊτζάν.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ερμηνείες από τη σοπράνο Τσβετάνα Μπανταλόβσκα, τη σοπράνο Χριστιάνα Λοΐζου, τον τενόρο Μάριο Νικόλοφ, τη σοπράνο Σβετλάνα Ιβάνοβα, τη βιολονίστρια Ντενίτσα Καζάκοβα, τη μέτζο-σοπράνο Άννα Γιάνκοβα, τον βιολονίστα Μίχο Ντιμιτρόφ, καθώς και την ηθοποιό Άννα Τάντσεβα, η οποία θα παρουσιάσει το The Purest Brush -- μια μουσική και ποιητική παράσταση αφιερωμένη στη ζωή και τους πίνακες της Ντιάνα Καβακλίγσκα. Τους σολίστ θα συνοδεύει η ορχήστρα Vidin Simfonietta.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bulgarian flag
ΔΙΕΘΝΗ

Καλλιτεχνική εγκατάσταση στον πρώην τάφο κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας

Ο τάφος του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ χτίστηκε το 1949 για το ταριχευμένο πτώμα του πρώτου ηγέτη της κομμουνιστικής Βουλγαρίας. Κατεδαφίστηκε το 1999, μια δεκαετία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».
tzogos-tyxera paixnidia-sillipseis-Irakleio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BTA: 36.000 έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ευάλωτων Παικτών τυχερών παιχνιδιών

Μετά μια διακοπή δύο ετών, που ρυθμίστηκε με νομοθετικές αλλαγές, στα τέλη του 2022 η NRA άρχισε ξανά να διατηρεί τον κατάλογο των ατόμων που πιστεύει ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αναπτύξουν εθισμό στον τζόγο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Η ανακοίνωση για τα νέα ευρήματα έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φιλοξένη Αϊτατόγλου στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακή τελετή λήξης για τις εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, σημείωσε ότι «το μεγάλο ταξίδι τού καρναβαλιού μας για το 2024 έφτασε στο τέλος του, αφού πρώτα έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στις γειτονιές τής πόλης και τις μετέτρεψε σε χώρους κεφιού».