ΓΔ: 1438.72 -0.34% Τζίρος: 84.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
mosquito
Shutterstock

ΕΟΔΥ: 20 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 157 κρούσματα

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 157 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 115 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 42 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έ

Επίσης έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων 81 έτη).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 5 νέα κρούσματα. Για ακόμη ένα πιθανό περιστατικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (δεν περιλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων), ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Την περίοδο 2023, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχουν έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καστοριάς, Άρτας και Ιωαννίνων. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 39 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα και 815 νέες εισαγωγές

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.
Taxidi, Taxidia, Travel, Turism, Tourismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων

Στις 14 Αυγούστου 2024, ο ΠΟΥ κήρυξε την επιδημία Mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε 4 γειτονικές με εκείνη χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα), ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.
self test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 29 θάνατοι σε μια εβδομάδα και 771 νέες εισαγωγές με covid-19

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 27.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους 12 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2024

Συνολικά έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, ο ιός έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας.