ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Η μοναχική πτωτική πορεία του ΧΑ, η Εθνική ξεχώρισε και η διόρθωση της Aegean

Η «βουτιά» παρά την ψύχραιμη αντίδραση των διεθνών αγορών στον νέο πόλεμο, η πληροφορία που κράτησε τη μετοχή της Εθνικής σε καλύτερη πορεία από τον κλάδο, η πτώση 30% της Aegean από τα υψηλά και η νέα βύθιση της Cenergy.

Τη δική της, κακή πορεία ακολούθησε για μια ακόμη συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά, παρότι στην Ευρώπη οι αγορές βρήκαν την ισορροπία τους μετά το σοκ του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή (-0,25% το κλείσιμο του Stoxx 600), ενώ αργότερα οι αμερικανικοί δείκτες βγήκαν από το αρνητικό πρόσημο και έκλεισαν με όχι αμελητέα κέρδη (0,64% για τον S&P 500).

Χαρακτηριστικό της χθεσινής εικόνας στο ΧΑ είναι ότι η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 1 προς 15.

Είναι φανερό ότι όσα συμβαίνουν στο ΧΑ, με τη χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη κατά -2,26%, στις 1.111 μονάδες, κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (ανησυχητικό τεχνικό σημάδι...) δεν σχετίζονται με το διεθνές κλίμα, αλλά με αδυναμίες της δικής μας αγοράς. Η κυριότερη: άφησε εντυπωσιακές υπεραξίες στο 8μηνο, περισσότερες από κάθε άλλο χρηματιστήριο, και σε ένα περιβάλλον έντονης διεθνούς αβεβαιότητας το πιο φυσικό είναι να πληθύνουν οι πωλητές και να χαθούν από το προσκήνιο οι αγοραστές.

Είναι και τα πακέτα των τραπεζών που έρχονται, καθώς κάποιες κακές επιλογές στον σχεδιασμό άνοιξαν τις πύλες για... ξεφόρτωμα. Πάντως, η πρόβλεψη για την παροχή προτεραιότητας στους υφισταμένους μετόχους της ΕΤΕ για το πακέτο του ΤΧΣ αποτελεί θετική εξέλιξη που θα αναχαιτίσει κερδοσκοπικές κινήσεις. 

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, 9 Οκτωβρίου 2023

Μια αγορά που… κρεμάει πτωτικά, αλλοιώνει κάθε ποιοτικό χαρακτηριστικό, γι’ αυτό βλέπουμε μετοχές π.χ. όπως η Quest Συμμετοχών να συμπληρώνουν σχεδόν πρωτοφανές πτωτικό σερί, χωρίς να δικαιολογείται από πλευράς μεγεθών ή εταιρικών εξελίξεων το ξεπούλημα. Απλώς, όταν οι ξένοι βγαίνουν πωλητές εδώ και έξι μήνες διαδοχικά και με τις εξελίξεις να είναι δυσμενείς ευρύτερα, αρκετοί βλέπουν μπροστά τους μόνο το κουμπί που γράφει... "sell".

-- Εθνική Τράπεζα: Αρκετά επεισοδιακή συνεδρίαση για τη μετοχή, που είχε υπέρ της μια πολύ θετική πληροφορία, ότι στο placement από το ΤΧΣ θα έχουν προτεραιότητα οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά δεν μπόρεσε να την κεφαλαιοποιήσει στις αντίξοες συνθήκες της συνεδρίασης. Άνοιξε έντονα πτωτικά, στα 4,92 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, αλλά κατάφερε να κερδίσει έδαφος, για να πιάσει το υψηλό ημέρας (5,09 ευρώ) λίγο μετά τις 12.00 (άνοδος 0,43%). Από εκείνο το σημείο άρχισε η πτώση, που έφερε το κλείσιμο λίγο χαμηλότερα από τα 5 ευρώ (στα 4,965), με απώλειες -1,96%. Η συμπεριφορά της μετοχές έδειξε ότι θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερη επίδοση, αν δεν ήταν τόσο βεβαρημένο το κλίμα στην αγορά. Είχε το καλύτερο κλείσιμο από τις μετοχές του κλάδου και, βεβαίως, από τον τραπεζικό δείκτη, που έχασε χθες -2,67%.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 20 Μαρτίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023

-- Alpha Bank: Μεγάλη απογοήτευση από τη μετοχή χθες που έχασε το επίπεδο των 1,2 ευρώ, επίπεδο που τις προηγούμενες ημέρες είχε υπερασπιστεί με επιτυχία. Η χθεσινή πτώση την οδήγησε χαμηλότερα από τα επίπεδα τιμών προ των εκλογών του περασμένου Μαΐου. 

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 20 Μαρτίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023

-- Intralot: Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ θα διαπραγματεύονται οι μετοχές από σήμερα 10 Οκτωβρίου. Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση ορίζονται ως εξής: +10% στην τιμή του χθεσινού κλεισίματος που ήταν στα 0,6150 ευρώ και -10% στην προσαρμοσμένη τιμή που προκύπτει λόγω της αύξησης: 0,6000 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 13/10/2023 έως και 26/10/2023 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 13/10/2023 έως και 23/10/2023.  Αποτελεί το πιο ενδιαφέρον turnaround story της αγοράς. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 20 Μαρτίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023 

-- Aegean: Πτώση 4,70% στη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω όχι μόνο του γενικού κακού κλίματος για την αγορά, αλλά και των νέων απειλών που δημιουργεί η πολεμική αναταραχή στο Ισραήλ για τις αερομεταφορές. Η Aegean, όπως και άλλες εταιρείες που εκτελούσαν δρομολόγια στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν τη διακοπή τους για λόγους ασφαλείας. Με τη χθεσινή πτώση κάτω από τα 10 ευρώ (στα 9,53), η μετοχή έχει ανοίξει ένα χάσμα σχεδόν 30% από το υψηλό των 13,65 ευρώ που είχε πιάσει στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση έμειναν στο κλείσιμο 17.068 ανεκτέλεστες εντολές αγοράς.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 20 Μαρτίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023 

-- Cenergy Holdings: Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα έκλεισε στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25. Μετά τις απώλειες 13,55% της περασμένης εβδομάδας, ξεκίνησε χθες με ένα… ξεγυρισμένο -6,34%, πέφτοντας στα 5,32 ευρώ, οπότε χάνει άνω των δύο ευρώ ανά μετοχή από τα ιστορικά υψηλά των 7,40 ευρώ που βρέθηκε (ενδοσυνεδριακά) στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα, υποχωρεί με σημαντικούς όγκους και τζίρους καθημερινά. Χθες διακίνησε 461 χιλ. τεμάχια μέσω τζίρου 2,48 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή είχε διακινήσει 418 χιλ. μετοχές μέσω 2,36 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή είχε υποχωρήσει 3,40%, την Πέμπτη είχε χάσει 5,16%, την Τετάρτη 2,36%, την Τρίτη 1,85% και τη Δευτέρα 2/10 είχε υποχωρήσει κατά 1,52%. Πλέον, τα κέρδη από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν στο +76%, ενώ είχε φτάσει να ενισχύεται έως 140%. Πέραν των υψηλών τόκων που καταβάλει, κάποιοι ανησυχούν πως μέσα σε ένα τόσο διαταραγμένο περιβάλλον για πετρέλαιο και αέριο, ίσως κάποια μεγάλα έργα αναβληθούν, πάνε πιο πίσω ή ματαιωθούν.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 20 Μαρτίου 2023 - 9 Οκτωβρίου 2023 

-- Viohalco: Νέα πτώση, -5,44% χθες, έφερε τη μετοχή στα 4,52 ευρώ. Αποτελεί το blue chip με τη μεγαλύτερη πτώση στην αγορά. Τα αποτελέσματα δεν άρεσαν, μεγάλη μείωση κερδών και αύξηση δανειακής μόχλευσης. Υποχωρεί κατά 28% από τις 18 Σεπτεμβρίου και τα 6,25 ευρώ, ενώ από τα υψηλά των 7,13 ευρώ της 30ης Αυγούστου, χάνει 36%.

-- Τρ. Ελλάδος: Πέμπτη σερί πτωτική και νέα χαμηλά τριών και πλέον ετών, καθώς έπεσε στα 13,50 ευρώ. Μάλιστα χθες είδαμε και το όχι συνηθισμένο για το προφίλ της φαινόμενο της μεγάλης ημερήσιας διακύμανσης -σε ποσοστό 8,09%- καθώς αρχικά υποχωρούσε έως 5,88%, ενώ κατόπιν έφτασε να κερδίζει 3,21%. Μόλις στα 268 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Χάνει 19,60% φέτος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η διάχυση του ενδιαφέροντος, η συσσώρευση στις τράπεζες και η τύχη Βακάκη

Τα χαρτιά που έμειναν πίσω προσελκύουν αγοραστές, τα ισχυρά θεμελιώδη που θα φέρουν πάλι στο προσκήνιο τις τράπεζες, το περιθώριο ανόδου 29% της Cenergy, οι προβλέψεις που «βύθισαν» την Jumbo, το τίναγμα της Lamda και τα αμερικανικά επιτόκια.
MARKET MAKER

Το τριπλό «κόψιμο», τα νέα υψηλά Intralot – ΓΕΚ Τέρνα και οι τράπεζες

Γιατί η χθεσινή οριακή άνοδος είχε πρόσθετη αξία, τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, η Πειραιώς «κόβει» μέρισμα, το νέο υψηλό της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η αγορά παραμιλά για την Intralot και το «σκούπισμα» στον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Η νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η όρεξη στο ΧΑ, ο ΟΤΕ και η Jumbo

Το καλό σενάριο και ο κίνδυνος ακυβερνησίας στη Γαλλία, οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, οι έξι συνεδριάσεις ανόδου της ΜΥΤΙΛ, η κόπωση της Jumbo και οι προσδοκίες για τον ΟΤΕ.