ΓΔ: 1460.86 0.59% Τζίρος: 33.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων το 2024 σε ακίνητα, εισοδήματα και «μαύρο» χρήμα

Στους 72.885 ελέγχους σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», προστέθηκαν ήδη και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες.

Βαρύ είναι το ελεγκτικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν το νέο έτος οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στους 72.885 προγραμματισμένους ελέγχους σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», προστέθηκαν ήδη και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της εφαρμογής «appodixi» που τρέχει στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τις εντολές του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, πρόκειται να πραγματοποιηθούν:

  • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από αυτούς το 75% θα επικεντρώνεται σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποκλεισθούν κραυγαλέες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.
  • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου με έμφαση τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές. Με ειδικές διασταυρώσεις θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν τα ακίνητα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
  • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι.
  • 885 έλεγχοι – έρευνες σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Με την έκδοση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024, αναμένεται ο προγραμματισμός και άλλων φορολογικών ελέγχων σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (τελωνειακοί, στους οδικούς άξονες, επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εικονικά ΑΦΜ, τριγωνικές συναλλαγές. κ.λπ.).

Εφοριακοί με κάμερες

Στο μεταξύ με κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση θα διενεργούνται σύντομα οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση, αφετέρου θα μεταδίδουν ζωντανά στο επιχειρησιακό Κέντρο όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις συμβάλλοντας στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Προηγουμένως και για λόγους που έχουν να κάνουν με την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων θα έχουν ενημερώσει τους ελεγχόμενους, ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Επιπρόσθετα με την ενεργοποίηση του «Έλεγχος Live» οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών και σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας, αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ, αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και αν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Επίσης θα μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς θα είναι εφοδιασμένοι με φορητά Scanners και θα εκδίδουν επιτόπου αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Λειτουργία νέων Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης στην Αττική

Oι μεταρρυθμίσεις συμπληρώνουν το πλάνο εκσυγχρονιστικών δράσεων της Ανεξάρτητης Αρχής και αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέα εφαρμογή από την ΑΑΔΕ επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των εξαγωγών

Μπαίνει σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία που μεταξύ άλλων επιταχύνει την επιστροφή ΦΠΑ και μειώνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εξαγωγών.
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ στην υποβολή των δηλώσεων, να τηρήσουν όλοι τις προθεσμίες

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις έναντι των 2.916.726 του 2023 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ και καλεί πολίτες και λογιστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εντός της προθεσμίας.