ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Super-Market
Φωτο: Shutterstock

Ψηλότερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 3,7% στην Ελλάδα

Η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο ήταν αναμενόμενη και οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες και στην κατάργηση ενεργειακών επιδοτήσεων. Δεν επηρεάζεται ο σχεδιασμός της ΕΚΤ.

Αναθέρμανση του πληθωρισμού στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο που όμως ήταν αναμενόμενη και οφείλεται σε επιδράσεις βάσεις και στην κατάργηση ενεργειακών επιδοτήσεων καταγράφεται στα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% από 2,3% τον Νοέμβριο κάτι που αποδίδεται στη λήξη των ενεργειακών επιδοτήσεων και ήταν αναμενόμενο. Πάντως ο πληθωρισμός της Γερμανίας αυξήθηκε λιγότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές που περίμεναν ετήσια αύξηση κατά 3,9%.

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο, ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο που ήταν στο 2,4%.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς για τη νομισματική πολιτική, δηλαδή την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το Δεκέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (6,6%), η Αυστρία (5,7%) και η Κροατία (5,4%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο και η Ιταλία (0,5%), η Λετονία (0,9%) και η Ολλανδία (1%). Στη Γαλλία ο πληθωρισμός σημείωσε ανήλθε στο 4,1% από 3,9% το Νοέμβριο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ