ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πύλες της η 84η ΔΕΘ

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 84ης Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα εγκαινιαστεί επισήμως το βράδυ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Ινδία.

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 84ης Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα εγκαινιαστεί επισήμως το βράδυ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Ινδία. Ο κ.Μητσοτάκης σε λίγη ώρα αναμένεται να παραβρεθεί και στα εγκαίνια του περιπτέρου της τιμώμενης χώρας, Ινδίας. Η φετινή ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 300.000 επισκέπτες, ενώ οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, έναντι 1.494 πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι. Η Ινδία θα παρουσιάσει τη συμμετοχή της σε σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, με περίπου 80 επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον πρωτογενή τομέα ώς την υψηλή τεχνολογία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ινδική επιχειρηματική αποστολή μετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων ομίλων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Reliance Industries Ltd (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή) με ετήσιο τζίρο άνω των 60 δισ. δολ., το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) και η UPL Ltd (γεωργία). Επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός Κροίσος Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του φερώνυμου ομίλου ("Hinduja"), που απασχολεί 150.000 εργαζόμενους στους κλάδους της μεταλλουργίας, των τραπεζών, της ενέργειας, του real estate και της υγείας.

Η νεοφυής επιχειρηματική κοινότητα της χώρας δίνει επίσης δυναμικό "παρών". Στην έκθεση θα συμμετάσχουν περίπου 300 ελληνικές startups, με την πρώτη ομάδα αυτών να "συστήνεται" στους επισκέπτες από τις 7 ώς τις 11 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 12 ώς τις 15 του μηνός, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου, στις τέσσερις "σκηνές" του οποίου θα γίνουν περισσότερες από 150 ομιλίες, για όλα τα θέματα αιχμής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η 84η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικά θεματικά αφιερώματα, ενώ οι κρατικές και διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται σε 18 (Ινδία, Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).

Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν: επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην έκθεση υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν τέσσερα επιμελητήρια, τα Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών. Συνολικά, στα περίπτερα 2 και 3 βρίσκονται 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 308 επιχειρήσεις.

Yπενθυμίζεται ότι η έκθεση είναι και φέτος "Smoke Free", απαλλαγμένη από τον καπνό των τσιγάρων, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την "Παπαστράτος", ενώ είναι και η πρώτη διοργάνωση, όπου θα παρουσιασθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της Wind και της Huawei, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο της ΔΕΘ ως εφαλτηρίου προβολής νέων τεχνολογιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G συσκευών (τηλεφώνων) στην Ελλάδα.

Η φετινή ΔΕΘ καλύπτει, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους και μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Μηχανοκίνηση (Automotion-Electricity-Mobility), ενέργεια (Energia), εκπαίδευση (Akademia), γαστρονομία (Γωνιά Γαστρονομίας) είναι μερικά μόνο από τα θεματικά αφιερώματα της έκθεσης. Επίσης φέτος, για πρώτη φορά, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της ΔΕΘ θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Περιπτέρου 2, η Salonica Cannabis Expo 2019.

Όσον αφορά το κομμάτι της ψυχαγωγίας και γενικά των παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, στο πλαίσιο της Τιμώμενης Χώρας διοργανώνεται πληθώρα events τόσο εντός όσο και εκτός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (εικαστική έκθεση Ινδών καλλιτεχνών στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιδείξεις Ινδικού χορού-Bollywood Dance από την Kaly Stasinou, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ινδίας στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, παράσταση χορού Kathakali κτλ). Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες και επιμελητές, η CHEAPART, για έκτη συνεχή χρονιά, θα φέρει κοντά το κοινό με τους δημιουργούς. Επίσης στην 84η ΔΕΘ σε καθημερινή βάση γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα δίνουν τον μουσικό τόνο στην μεγάλη σκηνή, στο Τόξο της ΧΑΝΘ. Στη φετινή έκθεση θα βρεθεί και το παγκοσμίου φήμης Circo Medrano, που έρχεται ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια, στην Ελλάδα.

Η γενική είσοδος στην 84η ΔΕΘ είναι 7 ευρώ, αλλά έχουν προβλεφθεί και μειωμένες τιμές (5 ευρώ) για προσέλευση τις καθημερινές 16.00-18.00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής), για πολύτεκνους - τρίτεκνους και για τα παιδιά (4-10 ετών). Τα παιδιά έως 4 ετών είναι δωρεάν. Ειδικά για την 84η ΔΕΘ το παιδικό εισιτήριο περιλαμβάνει και είσοδο στο Circo Medrano. Το οικογενειακό εισιτήριο των τεσσάρων ατόμων είναι 20 ευρώ. Το εισιτήριο για το Circo Medrano είναι είτε ενιαίο για την 84η ΔΕΘ και το Circo στα 10 ευρώ, είτε ξεχωριστό στο ταμείο του τσίρκου αφού εισέλθετε στην έκθεση στα 5 ευρώ.

Η ΔΕΘ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Το ωράριο της 84ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kiriakos Mitsotakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τέσσερα μέτρα του Κ. Μητσοτάκη για την ενέργεια και την ακρίβεια

Μεγάλη αύξηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, σημαντική αναπροσαρμογή στο επίδομα θέρμανσης, νέα «επιταγή ακρίβειας» στους ασθενέστερους. Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για φόρους και εισφορές.
mitsotakis_DETH_2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συνταγή Μητσοτάκη: Παροχές με μέτρο, θωράκιση της άμυνας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, το σημαντικότερο μόνιμο μέτρο που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ μένουν «στο ψυγείο» οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις. Γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2021.