bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες, κερδισμένοι οι καταναλωτές

Στις 8 Απριλίου και για πέντε συνεχόμενες ώρες οι τιμές της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ ήταν σχεδόν μηδενικές. Ποιες είναι οι νέες μεγάλες επενδύσεις. Γιατί θα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις τα επόμενα χρόνια.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ προχωράει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα, δημιουργώντας νέες πτωτικές τάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών.

Σε ένδειξη ωρίμανσης της αγοράς, αυξάνεται η συμμετοχή τόσο των αιολικών πάρκων όσο και των φωτοβολταϊκών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα, τη στιγμή που δρομολογεί η κυβέρνηση νέες αλλαγές στην αδειοδότηση της πράσινης ενέργειας.

Στην αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την 8η Απριλίου σημειώθηκε η υψηλότερη ημερήσια παραγωγή ΑΠΕ με 117,75 GWh και η υψηλότερη ωριαία παραγωγή ΑΠΕ με 7.457 MWh.

Για πέντε συνεχόμενες ώρες οι τιμές της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ ήταν σχεδόν μηδενικές σε μια εργάσιμη ημέρα, τονίζουν ειδικοί της αγοράς.

«Η 8/04/24 σηματοδοτείται από την υψηλότερη παραγωγή ΑΠΕ (118 GWh) ως η πιο "πράσινη'" μέρα στην Ελλάδα», τόνισε ο Κωνσταντίνος Σοφός, director B2B forecasting και demand forecast στη ΔΕΗ, σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα LinkedIn.

«Ο χάρτης θερμότητας τιμών δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική τιμών με συνεχείς κοιλάδες μετά τα μέσα Μαρτίου. Ένα μεγάλο επίτευγμα ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ελληνικό ενεργειακό μείγμα πριν από μερικά χρόνια. Το μέλλον είναι λαμπρό αλλά περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις: Δίκτυα, Αποθηκευτικοί χώροι, έξυπνη διαχείριση ζήτησης, συναλλαγές P2P κ.λπ.», προσθέτει ο ίδιος.

Η πτώση των τιμών της χονδρικής αγοράς είναι προς όφελος των καταναλωτών διότι αποτελεί βάση κοστολόγησης για το ρεύμα που προσφέρουν οι πάροχοι στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι ως «πρωταθλήτρια» στη μείωση τιμών ρεύματος φιγουράρει η Αθήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Vaasa, με την πτώση να φθάνει στο 12%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση των αντίστοιχων τιμών στην αγορά χονδρικής τον Φεβρουάριο.

Νέες επενδύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να τρέχουν οι επενδύσεις στον κλάδο με στροφή προς την αποθήκευση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου.

Πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το project Faethon περιλαμβάνει την κατασκευή δυο μονάδων φωτοβολταϊκών ικανότητας παραγωγής 252 ΜW έκαστη, με μονάδες αποθήκευσης, ενώ το project Seli περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Και τα δυο έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, προχώρησαν στην υπογραφή δανειακών συμβάσεων με τους ενεργειακούς ομίλους RWE και ΔΕΗ οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα για την κατασκευή τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 730 MWp (691 MWac), στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σε έργα ύψους 451 εκατ ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο σε συνέδριο χθες για ωρίμανση της αγοράς όπου θα παραμένουν οι διακυμάνσεις τιμών.

«Επειδή οι ΑΠΕ δεν έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος, και έχουν πολύ capex, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο βίαιοι οι επενδυτικοί τους κύκλοι. Τι θα βλέπουμε να συμβαίνει στα επόμενα χρόνια; Οι τιμές των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον θα πηγαίνουν από τον ουρανό στα τάρταρα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, εντωμεταξύ, πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» αποσκοπεί όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα για την ενίσχυση του δικτύου, θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται - μεταξύ άλλων - η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ενθαρρύνεται η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και καθιερώνεται η τηλεποπτεία και τηλεδιαχείριση μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μάχη» των μεριδίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η σταθερή κυριαρχία της ΔΕΗ

Στην Ευρώπη, η γενιά των millenials έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά ρεύματος, καθώς μετακινείται μεταξύ προμηθευτών το 20-25% της συνολικής αγοράς. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διατηρεί σταθερά μερίδιο άνω του 60%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 3% η μείωση στις τιμές ρεύματος παρά την πτώση 11% στη χονδρική

Το κόστος των ρευματοκλοπών επιβάλλεται για δεύτερο μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές και δεν επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί κατ' αντιστοιχία με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη προμηθευτών και καταναλωτών για τα «φέσια» στο ηλεκτρικό ρεύμα

Νέους κανόνες για τα χρέη και τον ενεργειακό τουρισμό διαμορφώνει μετά το Πάσχα η Ρυθμιστική Αρχή. Τι λένε οι προμηθευτές για την αλλαγή προμηθευτή και τι ζητούν οι ενώσεις των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά πτώσης η κατανάλωση ρεύματος, στα αζήτητα παραγωγή από ΑΠΕ

Η ζήτηση του ρεύματος τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,9% ετησίως στις 3.891 γιγαβατώρες. Ανησυχία στους παραγωγούς που επένδυσαν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά προκαλεί η αναντιστοιχία προσφοράς - ζήτησης.