ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επικίνδυνη απειλή από τον ιό και στην ελληνική κτηνοτροφία

Εκατοντάδες χιλιάδες αμνοερίφια δεν θα διατεθούν φέτος στην πασχαλινή αγορά, λόγω της μειωμένης ζήτησης που θα προκαλέσουν τα περιοριστικά μέτρα. Εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι κτηνοτρόφοι και ζητούν κρατική βοήθεια.

Μετρώντας λιγότερο από ένα μήνα για τον εορτασμό του Πάσχα, η αγωνία των αιγοπροβατοτρόφων είναι έκδηλη, αφού εξαιτίας του κορονοϊού, ο κίνδυνος να υπάρξουν τεράστιες απώλειες από αδιάθετα αμνοερίφια είναι μεγάλος. 

Η πανδημία έχει ανατρέψει τελείως την τροφοδοσία της αγοράς, συρρικνώνει τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές παραγωγού κινούνται στο μείον 30 - 35% σε σχέση με την περίοδο των Χριστουγέννων. Και μολονότι τα «γεννητούρια» σε κατσίκια και αρνάκια είναι σε εξέλιξη, οι σφαγές έχουν «παγώσει» καθώς οι παραγωγοί δε ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα μείνουν τα σφάγια αδιάθετα στην αγορά. 

Σε ό,τι αφορά στη λιανική, οι παραγγελίες είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων η ένταση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στις αλυσίδες εκ των πραγμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον για εξασφάλιση επάρκειας στο ράφι των βασικών καταναλωτικών αγαθών. 

Παράλληλα όμως τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και η απαγόρευση συναθροίσεων ανατρέπουν και την εικόνα που θα έχει το φετινό πασχαλινό τραπέζι. «Εφέτος το σούβλισμα του οβελία, αναμένεται να αντικατασταθεί με το ψήσιμο στο φούρνο μικρών ποσοτήτων. Συνεπώς η ζήτηση θα είναι περιορισμένη. Πού θα σουβλίσει ο κόσμος, στο μπαλκόνι; Και πόσο αρνί να καταναλώσει μια τετραμελής οικογένεια;», διερωτώνται κτηνοτρόφοι.

Την ίδια ώρα, το «λουκέτο» στο κλάδο της εστίασης ουσιαστικά παραλύει ένα μεγάλο κανάλι διάθεσης αμνοεριφίων, δεδομένου ότι το Πάσχα αποτελεί και το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν. «Σε αυτό το κομμάτι η καταστροφή είναι τεράστια», επισημαίνουν οι παραγωγοί.  Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ετησίως σφάζονται περί τα 4 εκατ. αμνοερίφια. Στο πρώτο δίμηνο του 2020 έχουν ήδη διατεθεί περί τα 1,7 εκατ. σφάγια στους εμπόρους, με αποτέλεσμα 2,3 εκατ. εν δυνάμει σφάγια να είναι προς διάθεση. 

Μπλοκάρονται και οι εξαγωγές

Οι τιμές διάθεσης για τη περίοδο των Χριστουγέννων διαμορφώθηκαν περίπου 5,80-6,20 ευρώ κιλό/σφάγιο, ωστόσο έκτοτε διαμορφώνονται σε 3,5-4 ευρώ/κιλό. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού στο αρνί να διαμορφώθηκε στα 4,5 ευρώ/κιλό και στο κατσίκι στα 5 ευρώ/κιλό. Την ίδια ώρα και η πανδημία «μπλοκάρει» και τις εξαγωγές στις παραδοσιακές αγορές όπως Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία που «μετρούν» χιλιάδες κρούσματα και αυξανόμενη, δυστυχώς, πορεία θανάτων.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές κυμαίνονται σε περίπου 300 χιλιάδες σφάγια, υπό κανονικές συνθήκες, την περίοδο του Πάσχα. Φέτος οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για 100 χιλιάδες, ωστόσο η πλειονότητα των κτηνοτρόφων εκτιμά ότι οι εξαγωγές δε θα ξεπεράσουν τις 50 με 60 χιλιάδες. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία για πρωτοφανώς υψηλά αδιάθετα αποθέματα. 

«Ουσιαστικά ακόμα κανείς δε μπορεί να εκτιμήσει την ζημιά. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, ωστόσο υπολογίζεται ότι περί τα 500 με 800 χιλιάδες αμνοερίφια θα μείνουν αδιάθετα», σημειώνουν κτηνοτρόφοι, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προχωρήσουν οι   σφαγές. Εάν ωστόσο δεν πραγματοποιηθούν, μετά τι θα γίνει με τα ζωντανά»;  Στη δυσμενή θέση των αιγοπροβατοτρόφων πρέπει να προστεθεί και η μειωμένη τιμή διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος που πλήττει την αγορά εδώ και δύο χρόνια. 

Ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενώσεις των κτηνοτρόφων ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δράσεις στήριξης. Συγκεκριμένα, ζητούν την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de mininis), αλλά και να ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 ευρώ οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί που έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή τους.

Σε ο,τι αφορά στα αποθέματα σφάγιων που ενδέχεται να υπάρξουν, οι κτηνοτρόφοι προτείνουν να δοθούν σε εμπόρους με δαπάνη του Δημοσίου και οι ποσότητες να κατευθυνθούν σε ευπαθείς ομάδες, σε ανέργους και σε πρόσφυγες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψωνίζουμε περισσότερα τρόφιμα αλλά... με ταχύτητα αστραπής

Μεγάλες αλλαγές φέρνει η πανδημία στη λιανική τροφίμων: οι καταναλωτές έκαναν 82 εκατ. λιγότερες επισκέψεις σε καταστήματα, μείωσαν το χρόνο παραμονής, αλλά αύξησαν κατά 400 εκατ. ευρώ τις αγορές τους.