ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φορτηγά μεταφορές Ρόδος
Φώτο: Shutterstock

Επιβραδύνονται οι μεταφορές στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στα σύνορα των χωρών για την μεταφορά εμπορευμάτων μέσω φορτηγών καθώς δημιουργούνται ουρές πολλών χιλιομέτρων καθώς έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού.

Τα αυξημένα μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού επιβραδύνουν σημαντικά τους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων με τον χρόνο που χρειάζονται οι οδηγοί να ολοκληρώσουν ένα ταξίδι να εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα τύχη.

Στις ημέρες του lockdown και της πανδημίας, ένα ταξίδι μετ' έπιστροφής στη Γερμανία, που μέχρι πρότινος κρατούσε επτά ημέρες, πλέον διαρκεί εννέα ή και δέκα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης.

«Αυτή τη στιγμή στα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τα Σκόπια και μέχρι πρόσφατα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και στην Ουγγαρία, το οποίο δείχνει να έχει λυθεί, δεν ξέρω αν θα επανακάμψει» επισημαίνει και συμπληρώνει ότι η μέση καθυστέρηση είναι οκτώ έως δέκα ώρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει ακόμα και τη μία ημέρα.

Ακραίο, αλλά χαρακτηριστικό, λέει, είναι το παράδειγμα Ελλήνων αυτοκινητιστών, μελών της ΟΦΑΕ, που χρειάστηκε να περιμένουν 22 ώρες στην πλευρά της Ρουμανίας για να διασχίσουν τον Δούναβη και στη συνέχεια άλλες 20 ώρες στη βουλγαρική πλευρά της όχθης του ποταμού, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι καθυστερήσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές η κίνηση των φορτηγών γίνεται πλέον μόνο σε ομάδες των 20-40 οχημάτων και μόνο με συνοδεία περιπολικών, ώστε να μη μπορούν να σταματήσουν πουθενά, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κορονοϊού Covid-19.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος που θα ολοκληρώσεις το ταξίδι σου είναι και θέμα τύχης, κι αν τη στιγμή που διασχίζεις το σημείο ελέγχου υπάρχει ήδη εκεί επαρκής αριθμός φορτηγών αναχωρείς ταχύτερα. Αν όμως έχεις χάσει την αναχώρηση της φάλαγγας, ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένεις ακόμα και μια μέρα.

Δεν προκαλούν αυτές οι καθυστερήσεις επιπλοκές στα λεγόμενα ωράρια ταχογράφου και τα οδηγικά ωράρια των αυτοκινητιστών; «Ευτυχώς σε όλη την Ευρώπη και κατόπιν εντολής της ΕΕ υπάρχει για αυτό το διάστημα σχετική χαλαρότητα ως προς αυτά, ώστε να διευκολυνθεί όσο γίνεται η δύσκολη κατάσταση με τις μεταφορές» υποστηρίζει.

Αυτή τη στιγμή, παρατηρεί ο κ .Κενανίδης, κυκλοφορούν μόνο φορτηγά που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και υγειονομικό υλικό. «Στον δικό μας στόλο κυκλοφορεί το 8%-12% του συνολικού αριθμού των φορτηγών και αυτό όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν (λόγω έλλειψης αντικειμένου)» λέει, εξηγώντας ότι υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων (δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις, αλλά υπολογίζεται γύρω στο 10%), που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν, γιατί φοβούνται να βρεθούν σε περιοχές όπου η πανδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και ορισμένοι δεν δουλεύουν, γιατί φοβούνται. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι σήμερα να ταξιδέψεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία, χώρες υψηλού κινδύνου, να μπαίνεις σε έρημους δρόμους και να πρέπει να διαχειριστείς το φορτίο σου σε τέτοιες συνθήκες» επισημαίνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Μυτιλήνης όψη ημέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοδος στην ακτοπλοϊκή κίνηση: 80.000 αναχωρήσεις μέχρι την Κυριακή

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται σήμερα στα λιμάνια Αττικής λόγω της καλοκαιρινής εξόδου, με ενισχυμένα μέτρα του Λιμενικού για τη διευκόλυνση επιβατών. Συνολικά 28.746 ταξιδιώτες αναχωρούν από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μία ώρα στάση εργασίας στο Μπεν Γκουριόν φέρνει χάος στο αεροδρόμιο

Ξαφνική στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προκάλεσε αναστάτωση εν μέσω τουριστικής περιόδου, με διακοπή αφίξεων από τις 14:00 και σταδιακές αναχωρήσεις, ενώ πολλές πτήσεις επέστρεψαν στους προορισμούς τους.
Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σεούλ στέλνει για πρώτη φορά εμπορικό πλοίο στην Ευρώπη μέσω Αρκτικής

Ένα εμπορικό πλοίο της Νότιας Κορέας θα αναχωρήσει το Σάββατο προς Ευρώπη μέσω Αρκτικής, δοκιμάζοντας νέα διαδρομή που αποφεύγει τη Μέση Ανατολή λόγω αστάθειας στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Ωκεανών.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Κώτσηρα-Γκιουλέκα για σιδηρόδρομο και συγκοινωνίες στη Β. Ελλάδα

Σε τηλεδιάσκεψη σήμερα συζητήθηκαν τα σιδηροδρομικά έργα Μακεδονίας-Θράκης και ο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ με ηλεκτρικά λεωφορεία.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Στις 27 Αυγούστου το Μετρό φτάνει στην Καλαμαριά

Στις 27 Αυγούστου το Μετρό Θεσσαλονίκης φθάνει στην Καλαμαριά με πέντε νέους σταθμούς. Εξελίσσονται οι δοκιμές και οι τελευταίοι έλεγχοι. Η διαδικασία, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, βρίσκεται στην τελική φάση.
Σταθμός Μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό Καλαμαριάς: Λίγες μέρες μέχρι τη λειτουργία, λέει ο Ν. Ταχιάος

Ξεκινούν οι δοκιμές του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, με τις άδειες να εκδίδονται σύντομα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ν. Ταχιάο. Ο έλεγχος τεκμηρίωσης και πιστοποιήσεων διασφαλίζει την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.