ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος: Όσο καθυστερεί η λήψη ορθών μέτρων τόσο πλησιάζουμε σε βαθιά ύφεση 

Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τη μεσαία τάξη αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον τώρα να εμπλακεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε μία σοβαρή συζήτηση για την οικονομία», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή δύο ερωτήσεις που κατέθεσαν ο ίδιος και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την «άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει τη μεσαία τάξη» και με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

«Κάθε ώρα που περνάει χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, μας φέρνει πιο κοντά σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η πρώτη επίκαιρη ερώτηση που ο ίδιος κατέθεσε προς τον κ. Σταϊκούρα «αφορά την άρνηση της ΝΔ να ενισχύσει την μεσαία τάξη» και τον καλεί να απαντήσει: Αφενός αν είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία. Αφετέρου, εάν θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

«Αν όχι», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος, «γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Η δεύτερη ερώτηση, 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, επί των οποίων ζητείται από τον κ. Σταϊκούρα να απαντήσει στα εξής: «Ποιο θεωρεί ότι είναι το ορθό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που πρέπει να διατηρεί η χώρα; Το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στις 25/01/2015 ήταν επαρκές; Το ύψος τους στις 7/7/2019;

Τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του Covid-19 χωρίς το οποίο κινδυνεύαμε με νέα χρεοκοπία και 4ο μνημόνιο; Θεωρεί ότι οι αναφορές στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως του υφυπουργού του αλλά και του πρωθυπουργού σε σχέση με το μαξιλάρι ασφαλείας ήταν άστοχες;

Ταυτόχρονα, ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει επίσημα: Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και του συνόλου της γενικής κυβέρνησης όπως ήταν διαμορφωμένα στις 25/1/2015, στις 7/7/2019 και στις 20/03/2020. Την εκτίμηση για το ύψος αυτών την 30/06/2020. Επίσης, τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το έτος 2015 και τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους για το 2ο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Οι λόγοι που διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη

Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλός λόγω ανατιμήσεων σε προϊόντα όπως κρέας, καφές, τσάι, κακάο και σοκολάτα, σύμφωνα με ΕΚΤ. Αυτές συμβάλλουν πάνω από 50% στην αύξηση, παρά το ότι το βάρος τους είναι μικρό.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθώος πρώην μέλος διοίκησης ΔΣΘ για υπόθεση κακοδιαχείρισης στην πανδημία

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε πρώην μέλος διοίκησης ΔΣΘ για απιστία και υπεξαίρεση σχετικά με προμήθειες πανδημίας, λόγω έμπρακτης μετάνοιας και επιστροφής ποσών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλήρης αποκλεισμός δεξαμενόπλοιων προς και από Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social τον πλήρη αποκλεισμό όλων των πετρελαιοφόρων με κυρώσεις που μεταβαίνουν ή αναχωρούν από τη Βενεζουέλα, λόγω κατηγοριών για τρομοκρατία, λαθρεμπόριο και κατάχρηση πόρων.
Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη επιβεβαιώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Γαλλία

Νέα γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μείωσαν σημαντικά τη θνησιμότητα κατά 20-25% για 4 χρόνια, ενώ οι εμβολιασμένοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Χήρα καλείται να επιστρέψει 200.000€ σε ασφαλιστική

Χήρα Ιταλού καλείται να επιστρέψει 200.000€ σε ασφαλιστική, καθώς το εφετείο έκρινε ότι ο θάνατος από covid-19 δεν καλύπτεται ως "βίαιο περιστατικό". Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις ανάλογα με το συμβόλαιο και το επάγγελμα.