ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
Φώτο: ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Μηδενική ή μειωμένη παρακράτηση για αλληλέγγυα πρόσωπα

Η ΑΑΔΕ μειώνει σημαντικά την παρακράτηση κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας για πρόσωπα με αλληλέγγυα ευθύνη, διευκολύνοντας τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αλλαγές-κλειδιά στο καθεστώς παρακράτησης κατά τη μεταβίβαση ακινήτων ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αλλά και τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.

Οι νέες ρυθμίσεις, που βασίζονται στον νόμο 5222/2025 (άρθρο 216), εξειδικεύτηκαν μέσα από τις αποφάσεις Α.1115/2025 και Α.1118/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. 

Το νέο πλαίσιο καθορίζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για αλληλέγγυα ευθυνόμενα πρόσωπα, σε περιπτώσεις νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Τι αλλάζει στην παρακράτηση – Τα δύο σενάρια

1. Μηδενική παρακράτηση για συμμετοχή έως 5%
Όταν το αλληλέγγυα υπεύθυνο πρόσωπο κατέχει ποσοστό συμμετοχής έως 5% (ή 0,5% σε εισηγμένες εταιρείες), δεν επιβάλλεται παρακράτηση στο αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον:

  • Οι οφειλές του νομικού προσώπου είναι ρυθμισμένες ή σε αναστολή είσπραξης.
  • Το αποδεικτικό αφορά μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.
  • Το πρόσωπο δεν συμμετείχε στη μετοχική σύνθεση του νομικού προσώπου με ποσοστό άνω του 5% τα δύο τελευταία έτη. Στη συμμετοχή συνυπολογίζονται και συγγενικά πρόσωπα (σύζυγοι/συμβίωση, συγγενείς Α' και Β' βαθμού).

2. Μειωμένη παρακράτηση για συμμετοχή άνω του 5%
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, το ποσοστό παρακράτησης μειώνεται στο 7%, από 70% (σε περίπτωση απλής ληξιπρόθεσμης οφειλής) ή 50% (σε περιπτώσεις με αναστολή είσπραξης).

Η μείωση αυτή ισχύει μόνο εφόσον το υπεύθυνο πρόσωπο προσφέρει εμπράγματη διασφάλιση, όπως:

  • Εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ελεύθερο βαρών, με αξία που καλύπτει το 80% της αντικειμενικής αξίας της οφειλής.

Σύμφωνα με πηγές από την ΑΑΔΕ, οι αποφάσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας «ευελιξία για τους πολίτες χωρίς έκπτωση στην προστασία των εσόδων του Δημοσίου»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΑΑΔΕ, «οι νέες ρυθμίσεις λύνουν σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνταν σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων από παλαιά ή μη ενεργά μέλη εταιρειών με ρυθμισμένες οφειλές».

Οι παρεμβάσεις κρίνονται σημαντικές, ιδιαίτερα για περιπτώσεις διοικητικών στελεχών, παλαιών μετόχων ή συγγενών που βρίσκονταν υπό καθεστώς αλληλέγγυας ευθύνης, χωρίς ενεργή εμπλοκή στις τρέχουσες δραστηριότητες της επιχείρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάσχεση 46 κιλών κοκαΐνης αξίας 1,7 εκατ. στο λιμάνι Πειραιά

Οι ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ κατάσχεσαν 46 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ στον Πειραιά, αποτρέποντας διακίνηση με κέρδη άνω του 1,7 εκατ. ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται για την εξάρθρωση του κυκλώματος.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασες τη δήλωση; Την υποβάλει η εφορία και στη στέλνει μαζί με τα πρόστιμα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, θα την υποβάλει η ίδια και στη συνέχεια θα τους κοινοποιεί το εκκαθαριστικό μαζί με τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία ξανά η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2025

Η ΑΑΔΕ άνοιξε ξανά το σύστημα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 και την εφαρμογή Agrisnap, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα διόρθωσης ή συμπλήρωσης στοιχείων σε οριστικοποιημένες αιτήσεις.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Brother η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τι «κόβουν» οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ταμειακές μηχανές με νέο λογισμικό που θα παραλάβει τον Ιούνιο, απαλλάσσοντας τους επαγγελματίες από την υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων.