ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 169.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:07:37
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας

ΑΑΔΕ: Μηδενική ή μειωμένη παρακράτηση για αλληλέγγυα πρόσωπα

Η ΑΑΔΕ μειώνει σημαντικά την παρακράτηση κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας για πρόσωπα με αλληλέγγυα ευθύνη, διευκολύνοντας τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αλλαγές-κλειδιά στο καθεστώς παρακράτησης κατά τη μεταβίβαση ακινήτων ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αλλά και τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.

Οι νέες ρυθμίσεις, που βασίζονται στον νόμο 5222/2025 (άρθρο 216), εξειδικεύτηκαν μέσα από τις αποφάσεις Α.1115/2025 και Α.1118/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. 

Το νέο πλαίσιο καθορίζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για αλληλέγγυα ευθυνόμενα πρόσωπα, σε περιπτώσεις νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Τι αλλάζει στην παρακράτηση – Τα δύο σενάρια

1. Μηδενική παρακράτηση για συμμετοχή έως 5%
Όταν το αλληλέγγυα υπεύθυνο πρόσωπο κατέχει ποσοστό συμμετοχής έως 5% (ή 0,5% σε εισηγμένες εταιρείες), δεν επιβάλλεται παρακράτηση στο αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον:

  • Οι οφειλές του νομικού προσώπου είναι ρυθμισμένες ή σε αναστολή είσπραξης.
  • Το αποδεικτικό αφορά μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.
  • Το πρόσωπο δεν συμμετείχε στη μετοχική σύνθεση του νομικού προσώπου με ποσοστό άνω του 5% τα δύο τελευταία έτη. Στη συμμετοχή συνυπολογίζονται και συγγενικά πρόσωπα (σύζυγοι/συμβίωση, συγγενείς Α' και Β' βαθμού).

2. Μειωμένη παρακράτηση για συμμετοχή άνω του 5%
Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, το ποσοστό παρακράτησης μειώνεται στο 7%, από 70% (σε περίπτωση απλής ληξιπρόθεσμης οφειλής) ή 50% (σε περιπτώσεις με αναστολή είσπραξης).

Η μείωση αυτή ισχύει μόνο εφόσον το υπεύθυνο πρόσωπο προσφέρει εμπράγματη διασφάλιση, όπως:

  • Εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο ελεύθερο βαρών, με αξία που καλύπτει το 80% της αντικειμενικής αξίας της οφειλής.

Σύμφωνα με πηγές από την ΑΑΔΕ, οι αποφάσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας «ευελιξία για τους πολίτες χωρίς έκπτωση στην προστασία των εσόδων του Δημοσίου»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΑΑΔΕ, «οι νέες ρυθμίσεις λύνουν σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνταν σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων από παλαιά ή μη ενεργά μέλη εταιρειών με ρυθμισμένες οφειλές».

Οι παρεμβάσεις κρίνονται σημαντικές, ιδιαίτερα για περιπτώσεις διοικητικών στελεχών, παλαιών μετόχων ή συγγενών που βρίσκονταν υπό καθεστώς αλληλέγγυας ευθύνης, χωρίς ενεργή εμπλοκή στις τρέχουσες δραστηριότητες της επιχείρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων για το 2026

Άνοιξε το σύστημα υποβολής αίτησης για μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης στο dikaiomata.aade.gr. Οι κάτοχοι μπορούν να μεταβιβάσουν δικαιώματα σε ενεργούς γεωργούς εντός Ελλάδας, εκτός κληρονομιάς.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάσχεση 1.296 φιαλών παράνομου φρέον σε Κήπους και Δοϊράνη από ΑΑΔΕ

Οι τελωνειακοί της ΑΑΔΕ στις 7/8/2026 κατέσχεσαν 1.296 φιάλες παράνομου φρέον, κρυμμένες σε τουρκικό φορτηγό στα σύνορα. Η αξία τους ξεπερνούσε τις 880.000€, ενώ οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονταν σε 283.500€.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξανά διαθέσιμο το ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις από παραγωγούς

Ξεκίνησε ξανά η υποβολή της ΕΑΕ 2025, δίνοντας τη δυνατότητα σε δικαιούχους να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία έως 7/9/2026. Δυνατότητα επικαιροποίησης δεδομένων και διορθώσεων στα παραστατικά για συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή ΚΥΑ για Σχέδια Βελτίωσης με δημόσια δαπάνη 263,5 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη κοινή απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης της ΚΑΠ 2023-2027, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσκληση ύψους 263,5 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αφορά ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, εξοικονόμηση νερού και κυκλική οικονομία.