ΓΔ: 2688.88 -0.23% Τζίρος: 57.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:38
Φώτο: ΑΠΕ

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown – Τι θα ισχύσει 

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε οικονομική και κοινωνική ζωή. 

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown, ενώ τα εξειδικευμένα μέτρα θα δημοσιοποιηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με τα μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προγράμματος για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και επιχειρηματικότητας, το οποίο, όμως, θα περιλαμβάνει σταδιακή άρση των περιορισμών. 

Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Ιουνίου –και εάν όλα κυλήσουν βάσει του προγραμματισμού- να υπάρξει σχεδόν πλήρης ομαλοποίηση κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Άρση lockdown σε τρεις φάσεις 

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα έχει γενικά τρεις χρονικά φάσεις: αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου. 

Όλα δείχνουν ότι τα πρώτα καταστήματα –στις 4 Μαΐου – που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα μικρά εμπορικά και τα κομμωτήρια, ενώ θα υπάρξει μερική ή ακόμη και πλήρης κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις των πολιτών. 

Θα ακολουθήσει ο κλάδος της εστίασης, με αυστηρά, όμως, μέτρα τόσο για την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων σε εστιατόρια και καφέ όσο και για τους κανόνες υγιεινής για τους εργαζόμενους (και τους πελάτες) σε αυτά. 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι τα σχολεία, με εκτιμήσεις να θέλουν να επαναλειτουργήσει πρώτα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 10 Μαΐου και η πρωτοβάθμια στα τέλη του μήνα, με ταυτόχρονη παράταση της σχολικής χρονιάς. 

Η εξίσωση πάντως που αφορά τα σχολεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την επιστροφή των γονιών στις δουλειές, καθώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι μία κοινωνική ομάδα που πρέπει να αποφεύγει περισσότερο από κάθε άλλον τον συγχρωτισμό. 

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκρίνεται το σενάριο να γίνεται χρήση τους μόνο με μάσκα και με το μισό επιβατικό κοινό από όσο χωράει το κάθε μέσο. Αυτό βέβαια μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού, κάτι που μπορεί να λυθεί με την ενίσχυση κάποιων δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής. 

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ειδικά για την Ελλάδα κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Η πρωθυπουργός καταδικάζει «ανεύθυνη» ρωσική εκτόξευση φωτοβολίδων

Η πρωθυπουργός της Δανίας κατήγγειλε τη «ρωσική ανευθυνότητα» μετά την εκτόξευση φωτοβολίδων από ρωσικό πολεμικό πλοίο σε δανικό ελικόπτερο στη Βαλτική, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν θα κάμψουν τη Δανία.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πέθανε ο πατέρας του πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ακύρωσε τις υποχρεώσεις του λόγω του θανάτου του πατέρα του από Αλτσχάιμερ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Μπέρναμ είχε μιλήσει συχνά για την ασθένεια και τα προβλήματα κοινωνικής πρόνοιας.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κουφονικολάκου: Σιωπή πρωθυπουργού για το επίδομα ανεργίας τέσσερις μέρες

Η Θεώνη Κουφονικολάκου κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία και έλλειψη οράματος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει για τέταρτη μέρα να απαντήσει για το επίδομα ανεργίας, ένα κρίσιμο ζήτημα για χιλιάδες εργαζόμενους.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η άποψή μου για το επίδομα ανεργίας παρουσιάστηκε ελλιπώς

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του για το επίδομα ανεργίας εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι κυβερνητική θέση, κάνοντας λόγο για παραποίηση των λεγομένων του και επιμένοντας στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στη Σουηδία: Αβέβαιο το ποιος θα κυβερνήσει, λέει ο πρωθυπουργός

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών είναι οριακά και δεν έχει υπάρξει ακόμη ξεκάθαρος νικητής.