Φώτο: ΑΠΕ

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown – Τι θα ισχύσει 

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε οικονομική και κοινωνική ζωή. 

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown, ενώ τα εξειδικευμένα μέτρα θα δημοσιοποιηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με τα μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προγράμματος για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και επιχειρηματικότητας, το οποίο, όμως, θα περιλαμβάνει σταδιακή άρση των περιορισμών. 

Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Ιουνίου –και εάν όλα κυλήσουν βάσει του προγραμματισμού- να υπάρξει σχεδόν πλήρης ομαλοποίηση κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Άρση lockdown σε τρεις φάσεις 

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα έχει γενικά τρεις χρονικά φάσεις: αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου. 

Όλα δείχνουν ότι τα πρώτα καταστήματα –στις 4 Μαΐου – που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα μικρά εμπορικά και τα κομμωτήρια, ενώ θα υπάρξει μερική ή ακόμη και πλήρης κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις των πολιτών. 

Θα ακολουθήσει ο κλάδος της εστίασης, με αυστηρά, όμως, μέτρα τόσο για την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων σε εστιατόρια και καφέ όσο και για τους κανόνες υγιεινής για τους εργαζόμενους (και τους πελάτες) σε αυτά. 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι τα σχολεία, με εκτιμήσεις να θέλουν να επαναλειτουργήσει πρώτα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 10 Μαΐου και η πρωτοβάθμια στα τέλη του μήνα, με ταυτόχρονη παράταση της σχολικής χρονιάς. 

Η εξίσωση πάντως που αφορά τα σχολεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την επιστροφή των γονιών στις δουλειές, καθώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι μία κοινωνική ομάδα που πρέπει να αποφεύγει περισσότερο από κάθε άλλον τον συγχρωτισμό. 

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκρίνεται το σενάριο να γίνεται χρήση τους μόνο με μάσκα και με το μισό επιβατικό κοινό από όσο χωράει το κάθε μέσο. Αυτό βέβαια μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού, κάτι που μπορεί να λυθεί με την ενίσχυση κάποιων δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής. 

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ειδικά για την Ελλάδα κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτο: ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως «πρεσβευτής» επενδύσεων ο Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Fairfax προσφέρεται να αναλάβει ρόλο «πρεσβευτή» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του εμβληματικού προγράμματος του Ελληνικού.