ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων στο β' τρίμηνο αναμένει η ΤτΕ

Μικρές οι μεταβολές στη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο α' τρίμηνο, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οριακές ήταν οι μεταβολές που εμφάνισε η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο α' τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η ΤτΕ αναμένει, όμως, ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων στο β' τρίμηνο του έτους, με δεδομένα και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων το lockdown. Αντίθετα εκτιμά ότι θα καταγραφεί σημαντική μείωση στη ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά. 

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ τονίζεται ότι το α΄ τρίμηνο του 2020, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγουμένου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020. 

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019. 

Η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρουσίασε αύξηση ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών από τις ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις, αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, καθώς και για αναχρηματοδότηση χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης της ζήτησης για βραχυπρόθεσμα δάνεια τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το α΄ τρίμηνο του 2020, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσίασε αύξηση ως έναν βαθμό σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη. 

Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης κατά το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων εξελίξεων στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, καθώς και η προ της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, ενώ η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωρός κερμάτων με γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρο-χρηματοδοτήσεις: Παραμένουν σε «χαμηλή πτήση» παρά το άλμα +136% το 2025

Στα 18,9 εκατ. ευρώ έφτασαν οι μικροχρηματοδοτήσεις το 2025, από 8 εκατ. το 2024, με ώθηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά η συνολική συνεισφορά τους την αγορά να παραμένει πολύ μικρή.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της για να ενισχύσει την ασφάλειά της

Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει ότι οι διεθνείς αναταράξεις είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να επιταχύνει την ολοκλήρωση και τον πολιτικό συντονισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εστίασης σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ευημερία.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο 2026

Σταθερά έμειναν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο, με το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων στο 0,36% και δανείων στο 4,65%. Το περιθώριο επιτοκίων διατηρήθηκε στο 4,29%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Revolut
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκτά «ελληνική ταυτότητα» η Revolut και αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες

Η Revolut έλαβε το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία θυγατρικής τράπεζας στην Ελλάδα. Αλλάζουν τα δεδομένα στην τραπεζική αγορά, ενισχύεται ο ανταγωνισμός.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers από την ΤτΕ

Πρόστιμα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε τράπεζες και servicers το 2025, κυρίως για παραβιάσεις κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η μεγαλύτερη ποινή αφορούσε μία τράπεζα με 1,891 εκατ. ευρώ.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Πώς η αβεβαιότητα επηρεάζει επενδύσεις και εργασία στην Ελλάδα

Νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τη στήριξη της ΤτΕ δείχνει ότι η οικονομική αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά επενδύσεις και απασχόληση, με έως το 40% της μείωσης της απασχόλησης 2010-2013 να σχετίζεται με την αβεβαιότητα.