ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εργάτες στα αντιπλημμυρικά έργα
Εργαζόμενοι τοποθετούν σιδηροπλέγματα σε έργο υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έκκληση εργοληπτικών οργανώσεων για άμεση πληρωμή της αναθεώρησης τιμών

Οι οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ καταγγέλλουν καθυστερήσεις στην πληρωμή της αναθεώρησης τιμών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατάρρευσης δημοσίων έργων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στον τεχνικό κλάδο, καθώς οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην πληρωμή της αναθεώρησης τιμών για τα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν έργα με προϋπολογισμούς που βασίζονται σε τιμές του 2017, τη στιγμή που το κόστος υλικών, ενέργειας και μεταφορών αυξάνεται διαρκώς.

 Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ανελαστικά χρονοδιαγράμματα και περιορισμένες πληρωμές, γεγονός που καθιστά οικονομικά αδύνατη τη συνέχιση των έργων χωρίς την άμεση ενεργοποίηση της αναθεώρησης.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν πως αντί να δοθεί άμεση λύση, κυκλοφορούν "συστάσεις" για μη εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τους συντελεστές αναθεώρησης. Αυτές οι πρακτικές, όπως τονίζεται, παραβιάζουν τις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της συμβατικής ισορροπίας.

Η αναθεώρηση, σημειώνουν, αποτελεί νομοθετημένη συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου και είναι απαραίτητη για την ομαλή, έγκαιρη και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση των δημόσιων τεχνικών έργων. 

Η αναστολή ή καθυστέρησή της δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, προβλήματα στις αναθέτουσες αρχές και ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές και διακοπές εργασιών.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις ζητούν άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με το αν θα πληρωθεί η αναθεώρηση ή αν τα έργα θα αφεθούν να καταρρεύσουν. 

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων και την ομαλή εξέλιξη κρίσιμων έργων υποδομής που στηρίζουν την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pesede, maria tsiompanou
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Τσιομπάνου στο BD: Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για τις αυξήσεις στα υλικά

Σε συνέντευξη στο Business Daily, η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ μιλάει για την ανατροπή ισορροπιών που έχουν φέρει οι ανατιμήσεις στα υλικά, τις καθυστερήσεις πληρωμών για έργα και ασκεί κριτική στο μοντέλο των ΣΔΙΤ.
Παιδική χαρά γεμάτη παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παιδική χαρά δημιουργήθηκε στο δάσος της Κιάφας

Ο δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας μετέτρεψε παλιό χώρο σε σύγχρονη παιδική χαρά 210 τ.μ. στη Κιάφα, με νέα παιχνίδια, ασφαλές δάπεδο και LED φωτισμό. Παράλληλα, αναβάθμισε το χώρο του Αγίου Γεωργίου και πρόσθεσε σύγχρονα WC.
Θανάσης Κοντογεωργής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόοδος σημαντικών έργων στη Χίο σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη στη Βουλή

Ο υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης παρουσίασε στη Βουλή την πρόοδο των μεγάλων έργων στη Χίο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τόνισε το στόχο της κυβέρνησης για μείωση ανισοτήτων και τον συντονιστικό του ρόλο.
Οδοποιία υπό κατασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: Ασφαλτοστρώσεις & πρόστιμα σε ΟΚΩ στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για την άσχημη κατάσταση των δρόμων λόγω έργων κοινής ωφέλειας και τόνισε τα αυστηρότερα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα που θα εφαρμοστούν για την αποκατάσταση των ζημιών.
Στέφανος Τζακίος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ταχιάος: Επίσκεψη στα έργα αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού

Τα πρώτα έργα αναβάθμισης της Εγνατίας Οδού επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, σε τμήματα μεταξύ Κλειδίου και Σίνδου και στο εργοτάξιο Αγίου Αθανασίου, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.