ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Το λογότυπο και η πινακίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στην είσοδο του κτιρίου.

Η ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 21,6% στις πτωχεύσεις 2015-2024

Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024 αυξήθηκαν κατά 76,9% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τις 23, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μείωση 21,6%.

Αύξηση σημείωσαν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024, καθώς ανήλθαν σε 23 βάσει δικαστικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία της χώρας, έναντι 13 το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας άνοδο 76,9%. Παρά τη φετινή αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την περίοδο 2015-2024 εμφανίζει μείωση 21,6%.

Σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, τα στοιχεία της περιόδου 2015-2024 δείχνουν σημαντική μείωση. Ειδικότερα, οι ατομικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 100%, οι προσωπικές εταιρείες 25,2%, οι κεφαλαιουχικές εταιρείες 18,2% και οι άλλες ή άγνωστες εταιρείες 4,4%.

Αναλύοντας τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου σημειώθηκαν πτωχεύσεις το 2024, το υψηλότερο ποσοστό (30,4%) καταγράφηκε στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης. Ακολουθούν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο – επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με 26,1%. Οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών σημείωσαν ποσοστό 13%, ενώ μικρότερα ποσοστά (4,3%) καταγράφηκαν στους τομείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων, δραστηριοτήτων εξυγίανσης, μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και σε βασικούς δείκτες για την περίοδο 2015-2024: ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων μειώθηκε κατά 22,1%, το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε κατά 40,3% και ο αριθμός των απασχολουμένων με αξιώσεις κατά 42,9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγχρονη εργασία γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία στο 7,7% τον Ιανουάριο καθώς αυξάνονται οι θέσεις εργασίας

Η ανεργία στη χώρα έπεσε στο 7,7% τον Ιανουάριο, με τους ανέργους να μειώνονται κατά 20,1% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο. Η ανεργία στις γυναίκες ήταν 10,5% και στους άνδρες 5,4%, ενώ στους νέους 16%.
Άτομα με σακούλες αγορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε κατά 5,1% ο όγκος πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο

Άνοδος 5,1% καταγράφηκε στον όγκο πωλήσεων λιανικού εμπορίου τον Δεκέμβριο, με αύξηση στους περισσότερους κλάδους, εκτός από τα καύσιμα που έπεσαν κατά 1,2%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τροχαίο με σύγκρουση αυτοκινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοδος 18,4% στα οδικά τροχαία δυστυχήματα τον Δεκέμβριο σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ

Τον Δεκέμβριο του 2023 καταγράφηκε άνοδος 18,4% στα οδικά τροχαία ατυχήματα με θύματα, φθάνοντας τα 877. Σημειώθηκαν 32 θάνατοι (μείωση 34,7%), 20 σοβαροί τραυματισμοί (μείωση 9,1%) και 988 ελαφρείς (αύξηση 16,4%).
Έμφυλο μισθολογικό χάσμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερό το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών το 2022 - 2024

Το χάσμα αμοιβών ανδρών-γυναικών στην Ελλάδα έμεινε σχεδόν αμετάβλητο το 2022-2024 (13,4% το 2022 και 2024, 13,6% το 2023). Το μεγαλύτερο εμφανίζεται στον τομέα Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, το μικρότερο στην Παροχή Νερού.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 7,5% η ανεργία τον Δεκέμβριο, χαμηλό από το 2008

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 7,5%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2008. Κυβερνητικές πηγές το αποδίδουν στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση των ανέργων.