Ισχυρά θετικά είναι τα φετινά μηνύματα για τους αμπελουργούς του Κιλκίς, με τον τοπικό αμπελώνα να επιβεβαιώνει τη δυναμική του. Από τα συνολικά 6.770 στρέμματα, τα 5.794 δηλώθηκαν ως παραγωγικά, ποσοστό που φτάνει το 86% της έκτασης. Τα υπόλοιπα 976 στρέμματα αφορούν κυρίως νέες φυτεύσεις που δεν έχουν ακόμη μπει σε παραγωγή, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του αμπελουργικού δυναμικού στο μέλλον.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, η φετινή παραγωγή σταφυλιών ανήλθε στους 4.745 τόνους. Καταγράφεται έτσι αύξηση 40% σε σύγκριση με την περσινή, ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.
Μεγάλο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στις περιοχές Γουμένισσα, Γερακώνα, Φιλυριά και Στάθη, που αποτελούν τον πυρήνα της Ζώνης παραγωγής οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, καλύπτοντας το 86% της συνολικής παραγωγής. Η παραμεθόρια ζώνη των Πλαγίων, Φανού, Χαμηλού και Ειδομένης συμμετέχει με ποσοστό 6%.
Όσον αφορά τη χρωματική κατανομή, τα λευκά σταφύλια αντιστοιχούν στο 49,5% της παραγωγής, ενώ τα ερυθρά και ερυθρόχροα στο 50,5%, παρουσιάζοντας σχεδόν απόλυτη ισορροπία. Η φετινή παραγωγή προήλθε από 35 ποικιλίες, με κυρίαρχο το Ξινόμαυρο (15%), ακολουθούμενο από Merlot (14%), Ασύρτικο (13%), Sauvignon blanc (9%), Cabernet Sauvignon (8%), Ροδίτη (7%), Μαλαγουζιά και Chardonnay (6%), Syrah (5%) και τη Νεγκόσκα (4%).
Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Ε Κιλκίς, το 10% της παραγωγής οδηγήθηκε σε απόσταξη, το 33% διακινήθηκε μέσω της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη» και το υπόλοιπο 57% παραδόθηκε απευθείας σε οινοποιεία. Από αυτό, το 25% επεξεργάστηκε σε οινοποιεία της Ε. Κιλκίς, ενώ το 75% διακινήθηκε σε οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, από τα Ιωάννινα έως τη Ροδόπη και από τη Θεσσαλονίκη έως τα Τρίκαλα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα της τοπικής πρώτης ύλης και τον ρόλο της περιοχής ως βασικού τροφοδότη του ελληνικού οινικού τομέα.
Η ανάλυση των δηλώσεων συγκομιδής δείχνει ότι τα οινοποιεία της Ε. Κιλκίς προτιμούν κυρίως ερυθρές ποικιλίες, οι οποίες αποτελούν το 65% της ποσότητας που επεξεργάστηκαν εντός της Περιφερειακής Ενότητας. Αντίθετα, τα οινοποιεία εκτός Κιλκίς απορρόφησαν κυρίως λευκές ποικιλίες, σε ποσοστό 64% των ποσοτήτων που διακινήθηκαν εκτός νομού.
Εν αναμονή της εμφιάλωσης της φετινής σοδειάς, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ε. Κιλκίς εκφράζει την ευχή η νέα χρονιά να είναι εξίσου καλή για τους οινοποιούς, προσφέροντας σημαντική ανάσα στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης του μοναδικού αγροτικού προϊόντος με πιστοποιημένο ονοματεπώνυμο στην περιοχή: Οίνος Γουμένισσα - Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Πάικου.