bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Στόχος του ΥΠΕΝ η ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού κλάδου 

Εκτιμάται ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ μπορούν να αξιοποιηθούν για δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου και αναβάθμιση των ξενοδοχείων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξημένο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας, μέσω «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στην ομιλία του στην ψηφιακή ημερίδα με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ στον τουρισμό στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, το κτιριακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 10.000 ξενοδοχεία, που διαθέτουν 800.000 κλίνες. Εκτιμάται ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο. Υπολογίζεται επίσης, ότι η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

«Ζητούμενο δεν είναι μόνο να μονώσουμε τα κτίρια, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία τους, χρησιμοποιώντας “ έξυπνα” συστήματα διαχείρισης, σε συνδυασμό με λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα (με δεδομένο ότι στα ελληνικά νησιά όπου οι αποστάσεις είναι μικρές υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης). Επεξεργαζόμαστε ένα μοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με την παροχή ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο κ. Θωμάς. 

«Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο πράσινων τουριστικών εγκαταστάσεων, με αξιοποίηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Και τούτο διότι, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυξάνεται ο όγκος τουριστών που αναζητούν “ πράσινα” τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ανοίγει στις 2 Μαΐου το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης μέχρι 75%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η χώρα πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως μεταβατικό καύσιμο τονίζοντας ότι η Ελλάδα γίνεται κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις βόρειες χώρες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Κλειδί για φθηνότερο ρεύμα η διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η χώρα θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την κατασκευή του καλωδίου, τονίζοντας πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο πράσινης ενέργειας και συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.