ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλος εχθρός του εμπορίου... η καλοκαιρία

Στο ναδίρ βρίσκεται η αγορά τη δεδομένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, αφού, εκτός των άλλων προβλημάτων, έχει να αντιμετωπίσει και την παρατεταμένη καλοκαιρία που αναδεικνύεται σε ανασταλτικό παράγοντα για την διενέργεια αγορών.

Σε ράθυμους ρυθμούς κινείται ο εμπορικός κόσμος την περίοδο αυτή, καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία αναδεικνύεται σε ανασταλτικό παράγοντα για την διενέργεια αγορών εκ μέρους των καταναλωτών.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εμπόρων, η αγορά βρίσκεται στο ναδίρ αυτή την στιγμή, με μόνη κατηγορία που επιδεικνύει αντοχή να είναι τα σχολικά και κάποια ταχυκίνητα είδη, χαμηλού κόστους. Ως συνέπεια, οι έμποροι προσβλέπουν στην έναρξη της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων, την 1η Νοεμβρίου, οπότε προσδοκάται να πραγματοποιηθεί σημαντικό μέρος του τζίρου που παραδοσιακά μοιράζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες του χρόνου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο συνεισφέρει κατά μέσο όρο το 30% των ετήσιων πωλήσεων των εμπόρων, ειδικά στο κομμάτι ένδυσης/αξεσουάρ. Με αποκορύφωμα την Black Friday που έχει καθιερωθεί και στην χώρα μας -και φέτος είναι στις 29 Νοεμβρίου- οι έμποροι εκφράζουν την ελπίδα ότι οι καταναλωτές θα δαπανήσουν σημαντικότερα ποσά σε όλη την διάρκεια του μήνα, θέτοντας σε κίνηση ακόμη και κατηγορίες οι οποίες βάλλονται τα τελευταία έτη λόγω κρίσης, όπως είναι το ανδρικό κοστούμι. Για το τελευταίο εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση έως και 15% στις πωλήσεις.

Στον αντίποδα, αντοχές φαίνεται να επιδεικνύουν τα εκπτωτικά πολυκαταστήματα (+30%), καθώς ικανοποιούν την ανάγκη για κάτι νέο και επώνυμο, σε συνδυασμό με την καλύτερη τιμή, τα αθλητικά είδη, που υπακούουν στην επικράτηση της τάσης του athleisure διεθνώς, αλλά και ο χώρος των καλλυντικών, όπου μετά από μία περίοδο σημαντικής συρρίκνωσης, φαίνεται ότι βρίσκουν εκ νέου την απήχησή τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για το άνοιγμα του εμπορίου: Οι εκπτώσεις και οι δύο αλλαγές

Ως το τέλος Μαρτίου θα παραταθεί η εκπτωτική περίοδος. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά με όριο στον αριθμό εισερχόμενων πελατών. Ψώνια διάρκειας τριών ωρών με SMS σε νέο, ειδικό αριθμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα χαμόγελα στο εμπόριο: Ο τζίρος πλησιάζει τον περσινό

Ισχυρή η δυναμική της αγοράς στις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης, με ημερήσιους τζίρους ακόμη και στο 100% των αντίστοιχων περσινών ημέρων. Μόνιμος φόβος το ενδεχόμενο νέου πλήγματος από lockdown.