ΓΔ: 792.73 -0.67% Τζίρος: 51.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνονται οι συναλλαγές με κάρτα για πληρωμές μικρής αξίας

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, την τελευταία τριετία διευρύνεται η χρήση κάρτας ακόμα και για πληρωμές μικρής αξίας, ενώ και το 40% των πληρωμών λογαριασμών έγιναν μέσω άμεσης χρέωσης.

Αν και τα μετρητά εξακολουθούν να παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο για πληρωμές μικρής αξίας που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία του καταναλωτή, η χρήση κάρτας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ειδικά μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αυξάνονται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2019, οι ενήλικες καταναλωτές στη ευρωζώνη χρησιμοποίησαν μετρητά για το 73% των συναλλαγών μικρής αξίας σε σημεία πώλησης και πρόσωπο με πρόσωπο (48% σε όρους αξίας). Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σχετικά με αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει το 2016 η ΕΚΤ όπου το αντίστοιχο ποσοστό των συναλλαγών αυτών ήταν 79% (54% σε όρους αξίας).

Την τελευταία τριετία η χρήση κάρτα για πληρωμές μικρής αξίας με φυσική παρουσία του πληρωτή αυξήθηκε κατά 5%, από 19% σε 24% (41% σε όρους αξίας), ενώ το 2019, σχεδόν 4 στις 10 συναλλαγές με κάρτα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ανέπαφης τεχνολογίας.

Η κάρτα αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή για όσους πραγματοποιούν τα ψώνια τους μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών. Σύμφωνα με την έρευνα το 49% των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι ενήλικες καταναλωτές σε ηλεκτρονικές αγορές έγινε μέσω κάρτας και 1 στις 4 ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τη χρήση λύσεων ηλεκτρονικής πληρωμής. Παράλληλα, το 40% των πληρωμών λογαριασμών έγιναν μέσω άμεσης χρέωσης και 2 στις 10 μέσω μεταφοράς πιστώσεων.

Με την πανδημία να αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες, η ΕΚΤ σε συμπληρωματική της έρευνα σημειώνει πως 4 στους 10 από την έναρξη της πανδημίας χρησιμοποίησαν μετρητά με πολύ μικρότερη συχνότητα. Ενώ η πλειονότητα όσων εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο και μετά την πανδημία, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη συμπεριφορά πληρωμών είναι ακόμα αβέβαιες.

«Η ελευθερία των καταναλωτών να επιλέγουν τη μέθοδο πληρωμής τους είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Επομένως, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μετρητά είναι αποδεκτά και προσβάσιμα σε όλη τη ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την καινοτομία στις ψηφιακές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένου του έργου μας σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ», δήλωσε ο Φάμπιο Πανέττα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τον P. Fioretti επικεφαλής του ESM, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις ομολόγων - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς πλήρη κυριαρχία του πλαστικού - ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές

Ολοένα και περισσότεροι προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν κάρτες ή το κινητό τους τηλέφωνο για συναλλαγές ακόμα και πολύ μικρής αξίας. Άλμα +44% του αριθμού συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2021.