ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ζητούν παράταση οι λογιστές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών προς το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν ασφυκτικά μικρό.

Να παραμένουν ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες που αφορούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ζητούν οι φοροτεχνικοί και με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας αιτούνται την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Ιανουαρίου καθώς και του Δεκεμβρίου, αλλά και της πλατφόρμας για τη Β’ Φάση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το μήνα Δεκέμβριο και Νοέμβριο 2020, έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σημειώνει πως το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τις δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ήταν ασφυκτικά μικρό, ενώ παράλληλα έπρεπε να ολοκληρωθούν και πληθώρα άλλων υποχρεώσεων. Με σκοπό να μην χάσει κανείς, εργαζόμενος ή επιχείρηση, χρήματα που πραγματικά δικαιούται και χρειάζεται για να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, η ΠΟΦΕΕ ζήτησε να παραμείνουν ανοικτές οι πλατφόρμες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Την περίοδο από 25/1/2021 μέχρι την 31/1/2021 έπρεπε να γίνουν οι δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για τη Β’ ΦΑΣΗ μηνός Δεκέμβριου 2020 του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ταυτόχρονα έπρεπε να γίνουν και οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων μηνός Ιανουαρίου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το χρονικό διάστημα από 25/1 έως 31/1/2021.

Πέραν του πολύ ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, των μόλις 5 εργάσιμων ημερών, οι ανωτέρω δηλώσεις συνέπεσαν και με πληθώρα άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων (δηλώσεις ΦΠΑ, ΑΠΔ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, δηλώσεις μισθωτηρίων, και πολλά άλλα) που καλούνται να ολοκληρώσουν οι επιχειρήσεις και πολίτες μέσω των συναδέλφων Λογιστών - Φοροτεχνικών.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξυπηρετούνται από τα λογιστικά γραφεία, είναι λογικό, ανθρώπινο και αναπόφευκτο να παρατηρηθούν περιπτώσεις εκ παραδρομής παραλείψεων, σε μία περίοδο που αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα και τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών αυτών.

Σας επισημαίνουμε για άλλη μία φορά την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας, όπως έχει αποτυπωθεί σε όλες τις επιστολές μας από την αρχή της πανδημίας: Να παραμένουν δυναμικά ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες που αφορούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, έτσι ώστε να προλαβαίνονται λάθη και να διορθώνονται αδικίες.

Για τους λόγους αυτούς, και κατ’ εξαίρεση από την πάγια θέση μας, λόγω του επείγοντος, αιτούμαστε την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Ιανουαρίου καθώς και του Δεκεμβρίου, αλλά και της πλατφόρμας για τη Β’ ΦΑΣΗ του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το μήνα Δεκέμβριο και Νοέμβριο 2020, έως τις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να μην χάσει κανείς, εργαζόμενος ή επιχείρηση, χρήματα που πραγματικά δικαιούται και χρειάζεται για να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως 20 Δεκεμβρίου η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς έως και το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου είχαν γίνει εγγραφές που αντιστοιχούσαν σε 974.000 εργαζομένους, επί συνόλου 2.410.134.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η Εργάνη για Πρώτο Ένσημο και πρόγραμμα 150.000 θέσεων εργασίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ένας αριθμός ωφελουμένων δεν έχει υποβάλει την απαιτούμενη ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση αποδοχής ένταξής τους, και θα πρέπει να την υποβάλουν εγκαίρως.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου–Μαΐου, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.115.594 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 867.515.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την μετάβαση στη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, για το γεγονός ότι ανέβηκε σε app η ΕΡΓΑΝΗ, πλέον κάθε εργαζόμενος μέσα από το κινητό του θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης του για εκείνον.