bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ποιες νέες κατηγορίες εργαζομένων θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ

Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων .

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, που έχει προωθηθεί προς δημοσίευση, επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), στην οποία οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους και τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Η καταβολή της αποζημίωσης θα πραγματοποιηθεί, μετά τη διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στον ΟΑΕΔ, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και με σχετικά αρχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

  • Φορτοεκφορτωτές.
  • Ενεργά μέλη συνεταιρισμών εργαζομένων του ν. 4430/2016 που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ενεργά μέλη σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
  • Δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020.
  • Λαχειοπώλες, μέλη ασφαλιστικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα.
  • Αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου.
  • Απασχολούμενοι που εργάζονται σε περισσότερους από έναν εργοδότη-φυσικό πρόσωπο (συναπασχόληση) που δεν έχουν συστήσει Νομικό Πρόσωπο, δεν αποτελούν κοινωνία και έχουν ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα 1.1.2020 έως 31.12.2020.
  • Πωλητές υπαίθριου εμπορίου, (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου), των οποίων η δραστηριότητα τελούσε σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας για το 2020.
  • Πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ».
  • Απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, δεν έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτε αιτία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτο επίδομα και δώρο Χριστουγέννων

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το ποσό της ενίσχυσης για το έκτακτο επίδομα να αυξηθεί στα 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος ενός νοικοκυριού και να υπάρξει πλήρης κάλυψη από το κράτος για το Δώρο Χριστουγέννων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε στο 10,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2024

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα καθώς υποχώρησε κατά 4,7% από τον Φεβρουάριο, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 492.867 άτομα. Στους 4.325.848 ανέρχονται οι απασχολούμενοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 452.754 ευρώ και παύση των εργασιών σε οικοδομές και εργοτάξια

Επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας διενήργησαν τον Μάρτιο 490 ελέγχους. Σε 64 περιπτώσεις επεβλήθη παύση των εργασιών, μέχρι την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζόμενων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Στο θέμα «μητρότητα» είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ

Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία» είπε η κ. Μιχαηλίδου.