ΓΔ: 1450.59 -1.43% Τζίρος: 61.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μιχαηλίδου: Στο θέμα «μητρότητα» είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ

Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία» είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Συνέντευξη έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι Εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Όπως τόνισε για το επίδομα μητρότητας: «Η μητρότητα δεν γνωρίζει επάγγελμα, η μητρότητα είναι ιδιότητα από μόνη της. Γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα προχωρήσαμε σε μία μεγάλη αλλαγή επεκτείνοντας το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αυτοαπασχολούμενες, μέσω μιας νέας πλατφόρμας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε το εξής παράδοξο: Αν ήσουν μητέρα μισθωτή στο Δημόσιο έπαιρνες επίδομα μητρότητας για 9 μήνες. Αν ήσουν μητέρα μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα έπαιρνες επίδομα μητρότητας για έξι μήνες.

Κι αν ήσουν αγρότισσα, αυτοαπασχολούμενη ή ελεύθερη επαγγελματίας, δεν έπαιρνες τίποτα. Αυτά τα αλλάξαμε με σκοπό την ενίσχυση της μητρότητας. Καταρχάς αυξήσαμε τους μήνες της μισθωτής μητέρας από έξι σε εννέα και στη συνέχεια επεκτείναμε το επίδομα σε όλες τις μητέρες. Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα ώστε οι μη μισθωτές να μπορούν να πάρουν επιτέλους κι εκείνες για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό, δηλαδή γύρω στις 7.500 ευρώ. Το επίδομα το δικαιούνται επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσες γυναίκες έχουν αποκτήσει παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία και να λαμβάνει ο πατέρας το επίδομα.  Εάν στο επίδομα μητρότητας συνυπολογίσει κάποιος και το νέο αυξημένο επίδομα γέννησης, φτάνουμε στα 1100 ευρώ τον μήνα καθαρά. Επειδή βασική προϋπόθεση για να πάρεις το εν λόγω επίδομα είναι να έχεις ασφαλιστική ικανότητα, πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα πολλές μητέρες θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκειμένου να το λάβουν κι αυτές. Συνοψίζοντας θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις παροχές στο θέμα "μητρότητα" είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ»

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα αναδρομικά δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), λέγοντας πως  «βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει. Συνεπώς το αν δοθούν ή όχι αναδρομικά εξαρτάται από την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που θα εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από επανυπολογισμούς συντάξεων η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε, «από επανυπολογισμούς συντάξεων σε διάφορες ομάδες, ο ΕΦΚΑ, ήδη τον τελευταίο μήνα δίνει αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες έδωσε 15 εκατομμύρια σε 1.100 συνταξιούχους του ΗΣΑΠ και 30 εκατομμύρια σε 6.500 συνταξιούχους της Ολυμπιακής. Στο τέλος του μήνα θα δοθούν επίσης αναδρομικά στους τραπεζοϋπαλλήλους καθώς και σε 1.200 συνταξιούχους που εργάζονταν σε πρώην ΝΠΔΔ».

Για την 6ημερη εργασία, τόνισε ότι: «Το θέμα αυτό παρουσιάζεται μονόπλευρα και παραπειστικά. Η 6ημερη εργασία είναι νομοθετημένη από το 2005 και αφορά αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες συνεχούς λειτουργίας (π.χ. τα διυλιστήρια). Η αλλαγή η οποία έγινε, και πολύ ορθώς έγινε, είναι για να ενημερώνεται το υπουργείο μέσα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για το εάν ο εργαζόμενος πληρώνεται τα Σάββατα του με μισθό 40% επάνω όπως ορίζει η νομοθεσία. Κι αν δεν πληρώνεται, να έρχεται ο ΣΕΠΕ και να υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει στον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα του μαζί με ένα πρόστιμο για την παράβαση αυτή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Ο στόχος όπως σημείωσε, είναι: «Να κάνουμε ένα άθροισμα οριακών αλλαγών, οριακών πολιτικών, οριακών μεταρρυθμίσεων. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα, κάποια από τα οποία είναι  θεαματικά».
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Επίκειται αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας που εξετάζεται να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, αλλά, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, κάποια δουλειά.