Φώτο: Shutterstock

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Συνελήφθησαν 60 άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν απάτες μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου ύστερα από επιχείρηση της Europol, με τη συμμετοχή και της Ελληνικής Αστυνομίας. Πάνω από 6.500 οι συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας 5.000.000 ευρώ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των απατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 60 άτομα τα οποία είχαν διαπράξει τουλάχιστον 6.500 απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας 5.000.000 ευρώ.

Επίσης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (93.000) ευρώ

Στη συντονισμένη επιχείρηση, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2019, συμμετείχαν Τραπεζικά Ιδρύματα, έμποροι ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικές Αρχές, από (19) χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κύριος στόχος της επιχείρησης (eComm 2019) ήταν ο εντοπισμός, μέσω συντονισμένης δράσης των Αρχών επιβολής του νόμου, των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (40) έρευνες και συνελήφθησαν συνολικά (60) άτομα, τα οποία είχαν διαπράξει τουλάχιστον (6.500) απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας (5.000.000) ευρώ. Επιπλέον, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους (93.000) ευρώ.

Στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη ημεδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επίσης, διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της δράσης, για τις οποίες το σχετικό προανακριτικό υλικό υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για το λιανικό εμπόριο μετά την πανδημία

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton οι καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν την περίοδο της πανδημίας με το λιανικό εμπόριο να έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σχετικά με την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.