bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Στο 96% οι εμπρόθεσμες υποβολές φορολογικών δηλώσεων

Η υποβολή δηλώσεων έληξε στις 31 Μαρτίου 2021 μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας ενώ μπορεί να συνεχιστεί η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες με την καταβολή παραβόλου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έτους 2020, στις οποίες αποτυπώνονται τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019. Η υποβολή δηλώσεων έληξε στις 31 Μαρτίου 2021 μετά από δύο παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας. Η ανταπόκριση των υπόχρεων προσώπων ήταν πολύ υψηλή και συνολικά υποβλήθηκαν 182.000 εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή ποσοστό 96% επί του συνόλου των 190.000 υπόχρεων. Για το έτος 2020 έχουν επίσης υποβληθεί 117.000 ψηφιακά παραστατικά συνημμένα των δηλώσεων.

Η διαδικασία υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επισημαίνεται πως η υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες μπορεί να συνεχιστεί κι εκπρόθεσμα με την καταβολή παραβόλου. Από τις εκπρόθεσμες υποβολές των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάθεσης του έτους 2019 εισπράχθηκαν 7.800 παράβολα συνολικής αξίας 711.000 ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα «Πόθεν Έσχες» βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έχει δεχτεί 1,5 εκατ. δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (αρχικές κι ετήσιες) από 257.000 υπόχρεους πολίτες που εργάζονται σε 4.000 διαφορετικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικές εταιρίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πιτσιλής: Προχωράει ο οργανωτικός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στο νέο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής που καθετοποιεί τις υπηρεσίες των Τμημάτων Κεφαλαίου και δημιουργούνται πυρήνες εξειδίκευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης.