ΓΔ: 1484.31 0.45% Τζίρος: 41.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:07:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
Φωτο: Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Γιώργος Πιτσιλής: Προχωράμε στην ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς

Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 του ΟΟΣΑ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με διαδικασίες μεταξύ άλλων: πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η μετάβαση της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης στο Φορολογικό Μοντέλο 3.0 ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Fabrizia Lapecorella, στην Αθήνα.

Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 του ΟΟΣΑ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με διαδικασίες:

  • πλήρως αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες,
  • χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,
  • που θα διασυνδέονται και θα υποστηρίζουν τη συνεχή, ασφαλή, και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση χρήσιμων πληροφοριών από τους φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις) προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής: «Η συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ είναι πάντα στενή και εποικοδομητική. Η τεχνογνωσία, που παίρνουμε, μας βοηθά για να προχωρήσουμε στην ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική η συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, FabriziaLapecorella, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις ψηφιοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση, ενσωματώνοντας διεθνή πρότυπα και πρακτικές».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα:

  • Ο διαρκής ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ και οι ευρύτερες αλλαγές, που επιφέρει στην οικονομία η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης με την κεντρικοποίηση βασικών λειτουργιών, όπως η βεβαίωση, η είσπραξη και ο έλεγχος.
  • Η ενεργή συμμετοχή της ΑΑΔΕ σε 45 ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ και η επικείμενη φιλοξενία της Ολομέλειας του Forum Φορολογικών Διοικήσεων (FTA) στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.
  • Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2523 στην ελληνική νομοθεσία (ν.5100/2024), που διασφαλίζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας για πολυεθνικούς ομίλους και εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, υιοθετώντας τους κανόνες του ΟΟΣΑ, γνωστοί ως Pillar II.
  • Το πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής του Χημείου της ΑΑΔΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Χημικών και Βιοτεχνολογίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πιτσιλής: Αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων μέσω εργαλείων πρόληψης

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, σημείωσε πως είναι σημαντικό να ενισχυθεί η φορολογική υπευθυνότητα καθώς και η εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών.
Giorgos Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πιτσιλής: Πρέπει να τρέξει η ψηφιοποίηση των φορολογικών διοίκησεων

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα δώσει έμφαση στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.