ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΣΕΕ

ΕΣΕΕ: Άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης για τη στήριξη του λιανεμπορίου

Την υλοποίηση δράσης με σκοπό την επανεκκίνηση της αγοράς και την αποφυγή «λουκέτων», ζητά η ΕΣΕΕ με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Άμεση ρευστότητα με σκοπό την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ζητά η ΕΣΕΕ με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να φτάσει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, τα συνεχόμενα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης.

Ως εκ τούτου, για αυτούς τους λόγους η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση Δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης δράσης είναι τα εξής:

  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ζητήσει δικαιοσύνη στα μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται πραγματικά και κυρίως των πιο ευάλωτων. Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση βρήκε τα κονδύλια που θα της επιτρέψουν να στηρίξει την επανεκκίνηση της εστίασης, έναν κλάδο της οικονομίας που υποφέρει πραγματικά. Αντίστοιχη μέριμνα όμως θα πρέπει να ληφθεί και για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που πρέπει να ανέβουν ένα «βουνό» από χρέη προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές, χρειάζονται άμεση ρευστότητα για να επαναλειτουργήσουν και ταυτόχρονα έχουν μεγάλες ποσότητες από αδιάθετο εμπόρευμα.

Θεωρούμε αυτονόητο πως τα συναρμόδια Υπουργεία θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα για άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης, μέσω του Προγράμματος που προτείνουμε στην Επιστολή μας. Θα πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αστοχίες και ανισορροπίες στη λήψη των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας στον εμπορικό κόσμο. Το νέο ξεκίνημα της αγοράς δεν είναι εύκολο, ούτε δεδομένο, και περιμένουμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα μας με κάθε μέσο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Το «πάγωμα» ενοικίων στην εστίαση θα ισχύσει και τον Μάρτιο

Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψή του με επαγγελματίες του κλάδου τόνισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να τον στηρίζει καθώς είναι μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7,9 δισ. η στήριξη των χρηματοδοτικών εργαλείων σε 6 μήνες

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η συνολική «ένεση» ρευστότητας μέσα σε 9 μήνες αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 11 δισ. ευρώ. 
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης ζητάει ο Χ. Σταϊκούρας

Άμεσα βήματα σε τρεις τομείς, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλάσσονται αγρότες και αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος για το 2020

«Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και το προηγούμενο φορολογικό έτος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών» αναφέρεται στη σχετική δήλωση.
staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στις 4.160 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 είναι μικρές επιχειρήσεις και 66 είναι μεσαίες. Έως τις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζωτικής σημασίας το «άνοιγμα» του τουρισμού για την οικονομία

Στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα και για τις «κόκκινες» περιοχές, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.