ΓΔ: 881.65 0.28% Τζίρος: 3.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» ευέλικτης απασχόλησης μετά την τουριστική σεζόν

Το 63% των προσλήψεων του Οκτωβρίου ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Χάθηκαν 125.000 θέσεις εργασίας μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, 5.000 περισσότερες από το 2018. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης.

Περισσότερες από έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται μέσα από την ανάλυση των ροών μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που καταγράφει το σύστημα Εργάνη.

Όπως φαίνεται καθαρά από τις 248.592 προσλήψεις, σχεδόν οι μισές δηλαδή οι 122.455, ποσοστό 49,25% ήταν μερικής απασχόλησης. Επίσης, άλλες 33.601 προσλήψεις δηλαδή το 13,51% του συνόλου, ήταν με όρους εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αθροιστικά λοιπόν, οι ευέλικτες μορφές εργασίας κάλυψαν το 62,76% των νέων προσλήψεων, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους πολύ χαμηλούς μισθούς που δίνονται. Απέμειναν μόλις 92.536 προσλήψεις που αντιστοιχούν στο 37,22% του συνόλου, οι οποίες έγιναν με όρους πλήρους απασχόλησης.

Ο Οκτώβριος πάντως είναι παραδοσιακά ένας μήνας που λόγω λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου, οι απολύσεις είναι συντριπτικά περισσότερες από τις προσλήψεις. Έτσι, φέτος, το σύστημα Εργάνη ανέδειξε ότι χάθηκαν 125.668 θέσεις εργασίας, 5.581 περισσότερες συγκριτικά με τις 120.087 που είχαν χαθεί πέρσι, τον ίδιο μήνα. Πρόκειται πάντως, για τη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το συγκεκριμένο μήνα, από το 2001 και μετά.

Συνολικά πάντως, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, διαπιστώνεται ότι έχουν προκύψει 161.869 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που είναι κατά 6.413 θέσεις μικρότερος, από τις 168.282 που είχαν δημιουργηθεί πέρσι την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν τα δύσκολα με το Ταμείο Ανάκαμψης, αγώνας δρόμου για προθεσμίες

Δεκατρία ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης φέρνουν «πονοκεφάλους» σε υπουργεία, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να προκηρύξουν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μάχη... καλώδιων στη Μεσόγειο και το deal Grid Telecom - Islalink

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα συνεργαστεί με την ισπανική Islalink για την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών. Ποια είναι τα μεγάλα έργα στα υποβρύχια καλώδια της Αν. Μεσογείου.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
Skoupidia, Recycle, Waste
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο με μονάδες καύσης απορριμμάτων θα κλείσει η χωματερή στη Φυλή

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, για διάθεση σε χωματερές ποσοστού κάτω του 10% των παραγόμενων απορριμμάτων, θα χρειαστούν οι μονάδες καύσης, αναφέρει η νέα μελέτη των δήμων του Λεκανοπεδίου.