Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» ευέλικτης απασχόλησης μετά την τουριστική σεζόν

Το 63% των προσλήψεων του Οκτωβρίου ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Χάθηκαν 125.000 θέσεις εργασίας μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, 5.000 περισσότερες από το 2018. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης.

Περισσότερες από έξι στις δέκα νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται μέσα από την ανάλυση των ροών μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που καταγράφει το σύστημα Εργάνη.

Όπως φαίνεται καθαρά από τις 248.592 προσλήψεις, σχεδόν οι μισές δηλαδή οι 122.455, ποσοστό 49,25% ήταν μερικής απασχόλησης. Επίσης, άλλες 33.601 προσλήψεις δηλαδή το 13,51% του συνόλου, ήταν με όρους εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αθροιστικά λοιπόν, οι ευέλικτες μορφές εργασίας κάλυψαν το 62,76% των νέων προσλήψεων, γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους πολύ χαμηλούς μισθούς που δίνονται. Απέμειναν μόλις 92.536 προσλήψεις που αντιστοιχούν στο 37,22% του συνόλου, οι οποίες έγιναν με όρους πλήρους απασχόλησης.

Ο Οκτώβριος πάντως είναι παραδοσιακά ένας μήνας που λόγω λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου, οι απολύσεις είναι συντριπτικά περισσότερες από τις προσλήψεις. Έτσι, φέτος, το σύστημα Εργάνη ανέδειξε ότι χάθηκαν 125.668 θέσεις εργασίας, 5.581 περισσότερες συγκριτικά με τις 120.087 που είχαν χαθεί πέρσι, τον ίδιο μήνα. Πρόκειται πάντως, για τη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το συγκεκριμένο μήνα, από το 2001 και μετά.

Συνολικά πάντως, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, διαπιστώνεται ότι έχουν προκύψει 161.869 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που είναι κατά 6.413 θέσεις μικρότερος, από τις 168.282 που είχαν δημιουργηθεί πέρσι την ίδια περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή δέσμη κινήτρων για την ενίσχυση αποταμιεύσεων - επενδύσεων

Το ΙΟΒΕ προτείνει καθιέρωση φοροελαφρύνσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και αμιγώς κεφαλαιοποιητικού πυλώνα επικουρικής ασφάλισης. Μικρό το δημοσιονομικό κόστος, μεγάλα τα αναπτυξιακά οφέλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Φιάσκο διαρκείας 13 ετών

Το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης καρκινοβατεί χωρίς να αναζητούνται ευθύνες για τις καθυστερήσεις. Νέες οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους, νέες απαιτήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας για αποζημίωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνουν στο σύστημα Εργάνη τα οικοδομοτεχνικά έργα

Στην Εργάνη θα καταγράφονται πλέον, ηλεκτρονικά, οι απασχολούμενοι στα ιδιωτικά και δημόσια οικοδομικά και τεχνικά έργα, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θαυμαστός κόσμος των αυξήσεων στις συντάξεις

«Βροχή» μέτρων και δικαστικών αποφάσεων διογκώνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θέτουν πάλι σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των κύριων και τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.