ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Έξοδος από τον αρνητικό πληθωρισμό, ανέβηκε στο 1% τον Ιούνιο

Η Ελλάδα πέρασε μεγάλες περιόδους αρνητικού πληθωρισμού στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχαμε νέο επεισόδιο το 2020, λόγω της πανδημίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο.

Σημαντική άνοδο σημειώνει ο πληθωρισμός μετά βαθιά πτώση του σε αρνητικές τιμές το 2020, λόγω της πανδημίας, και έφθασε στο 1% τον Ιούνιο, κατά κύριο λόγω εξαιτίας των αυξήσεων που σημειώθηκαν στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων.

Η περίοδος του αντιπληθωρισμού που προκάλεσε η πανδημία φαίνεται πλέον ότι τερματίζεται, ενώ η Ελλάδα, και στη μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είχε μεγάλες φάσεις αρνητικού πληθωρισμού, κυρίως την περίοδο 2013 - 2016, όπως φαίνεται στο γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πληθωρισμός σε βάθος 10ετίας

inflation

Η στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019. 

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 1,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά λαχανικά, πατάτες.
 • 10,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. 
 • 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
 • 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
 • 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων..

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,0% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.
 • 0,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
 • 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
 • 1,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
 • 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, εξοπλισμός τηλεφωνίας και  τηλεομοιοτυπίας.
 • 1,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 •  0,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
 • 2,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων. 

Η πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ)

Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι αύξησης -1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους).

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018 - Ιουνίου 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ δεκαετίας για τον πληθωρισμό με «πολιορκία» από την ενέργεια

Σε επίπεδα όπου είχε ανέλθει τελευταία φορά το 2011 ανέβηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Τι εκτιμά το ΔΝΤ για το διεθνές κύμα πληθωριστικών πιέσεων.