ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Αγρότες
APE

«Πακέτο» ευρωπαϊκών δανείων 170 εκατ. για τους αγρότες

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο,με αρχικά κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού.

Μετά την παροχή εγγυήσεων, έρχεται η πλήρης κάλυψη δανειοδοτήσεων για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 

Χθες γνωστοποιήθηκε η δημιουργία ενός ακόμα χρηματοδοτικού εργαλείου για τον αγροτικό κόσμο, η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται στην έναρξη της νέας χρονιάς, στο οποίο αρχικά προβλέπονται  κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού.  

Το νέο πακέτο χρηματοδότησης, στο πεδίο των οποίων περιλαμβάνονται και τα φωτοβολταϊκά πάρκα και εν γένει επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  αποτελεί αποκλειστική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που για πρώτη φορά προχωρά σε απευθείας ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Ειδικότερα, η ΕΤΕπ δανειοδοτεί με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με την διατραπεζική αγορά τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα-  το επιτόκιο θα είναι μειωμένο κατά 80% σε σχέση με το τρέχον της τραπεζικής αγοράς- προκειμένου να αναπτύξουν χαρτοφυλάκιο δανείων προς τους παραγωγούς για επενδύσεις παγίων.

Σε χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Γιάννης Τσακίρης, με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Άντριου ΜακΝτάουελ οριστικοποιήθηκε η σχετική συμφωνία, με το πακέτο χρηματοδότησης να ξεκινά με κουμπαρά τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχετικός σχεδιασμός κινείται στην κατεύθυνση τα δάνεια να έχουν σταθερό επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής με ορίζοντα 15 χρόνια και πενταετή περίοδο χάριτος.  Επίσης φέρεται να έχει οριστεί κατώτατο πλαφόν στις 15.000 ωστόσο ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί εάν θα υπάρξει πρόβλεψη και για ανώτατο όριο δανειοδότησης. 

Στο βαθμό που το νέο εργαλείο ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο, σε πρώτο βαθμό αναμένεται να «στοχεύσει» στους νέους και νεοεισερχόμενους στο κλάδο αγρότες. Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν κεφάλαια από διαφορετικά πακέτα στήριξης, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην εκμηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.

Το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων

Εξάλλου, στον ίδιο χρόνο, ήτοι τον Ιανουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχή ημερών θα συσταθεί η σχετική επενδυτική ομάδα, επικεφαλής της οποία φέρεται να αναλαμβάνει ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος σύντομα θα οριστεί νέος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Κατόπιν αυτού αναμένεται να προκηρυχθεί η σχετική πρόσκληση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.  

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα προβλεπόμενα, η ΕΤΕπ θα παρέχει τις σχετικές  εγγυήσεις στις τράπεζες και ο «κουμπαράς» του Ταμείου ξεκινά με 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ σε ο,τι αφορά στα δάνεια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη και των αγροτών στο Ταμείο Εγγυοδοσίας

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «στο Ταμείο αποκτούν πλέον πρόσβαση και οι αγρότες, οι οποίοι μπορούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.
athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών για την ελληνική επιτραπέζια ελιά καταγράφηκε το 2022

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά διαχειριστικά στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), από Ιανουάριο έως Οκτώβριο του 2022, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών, έφτασαν σε αξία τα 565 εκατ. ευρώ και σε ποσότητα τους 193.000.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στους αγρότες μέχρι το 2027

Η νέα ΚΑΠ έχει πιο «πράσινο» πρόσημο, εστιάζοντας στην υιοθέτηση νέων και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών δεσμεύσεων και γεωργικών πρακτικών δίνοντας υψηλότερα ποσά ενίσχυσης στις εστιασμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.