ΓΔ: 905.53 -0.29% Τζίρος: 69.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πελαγίδης: Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά υψηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό. 

Το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων λόγω πανδημίας συνεχίζεται κανονικά μέχρι το Μάρτιο χωρίς σημαντικούς περιορισμούς ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει στήριξη για αυτά, ακόμα και με τις συμβατικές πολιτικές, μέχρι να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση. 

Σχετικά με το θέμα του πληθωρισμού, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι διεθνώς συμβαίνουν βαθύτερες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει κόστος, τόνισε ο κ. Πελαγίδης, ενώ ταυτόχρονα οι ασιατικές οικονομίες ωριμάζουν και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, μέχρι τώρα, έχουμε διεθνώς υπερβολική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του χαμηλού κόστους το οποίο οφείλεται στο ότι δεν ενσωματώνεται το περιβαλλοντικό κόστος. «Μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικά από την Αθήνα στο Μιλάνο με 30 ευρώ, επειδή δεν υπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. Αυτό δημιούργησε μια φούσκα υπερβολικής κατανάλωσης, αλλά σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης. 

Ο κόσμος προσανατολίζεται στην «πράσινη μετάβαση», αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμα ώριμες και αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής. Βλέπουμε, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, ότι χώρες όπως η Κίνα, που τροφοδοτεί με προϊοντα χαμηλού κόστους όλο τον πλανήτη, επιβάλλουν πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον, η μεσαία τάξη στις χώρες αυτές «ωριμάζει» και τούτο συμβάλλει επίσης στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως, που τροφοδοτεί ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα, οδηγούν σε ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα, με υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε ένα περιβάλλον που οι μισθοί δεν ανεβαίνουν και τούτο μπορεί να φέρει και νέα πολιτικά ζητήματα στο προσκήνιο, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: O πληθωρισμός μπορεί να μειώσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πληθωρισμό κόστους, όχι ζήτησης, ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Διάσταση απόψεων μεταξύ αγορών και FED για πληθωρισμό

Τον αντίκτυπο που έχει στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τους κινδύνους για την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στην απόκλιση των απόψεων μεταξύ FED και αγορών.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα από τουρισμό: Στο 75,8% του 2019 οι εισπράξεις τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε πλεόνασμα 1,4 δισ. τον Αύγουστο, ενώ για το 8μηνο σημειώθηκε συρρίκνωση του ελλείμματος στα 5,4 δισ. ευρώ.
Malliaropoulos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαλλιαρόπουλος: Υπάρχει στενότητα χρηματοδότησης των ΜμΕ

Ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της ΤτΕ απέδωσε την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια στις ΜμΕ στο υψηλό ρίσκο που υπάρχει, λέγοντας πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων των ΜμΕ είναι διαχρονικά υψηλό.