ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πελαγίδης: Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά υψηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό. 

Το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων λόγω πανδημίας συνεχίζεται κανονικά μέχρι το Μάρτιο χωρίς σημαντικούς περιορισμούς ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος, ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει στήριξη για αυτά, ακόμα και με τις συμβατικές πολιτικές, μέχρι να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση. 

Σχετικά με το θέμα του πληθωρισμού, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι διεθνώς συμβαίνουν βαθύτερες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει κόστος, τόνισε ο κ. Πελαγίδης, ενώ ταυτόχρονα οι ασιατικές οικονομίες ωριμάζουν και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Όπως εξήγησε ο κ. Πελαγίδης, μέχρι τώρα, έχουμε διεθνώς υπερβολική κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του χαμηλού κόστους το οποίο οφείλεται στο ότι δεν ενσωματώνεται το περιβαλλοντικό κόστος. «Μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει αεροπορικά από την Αθήνα στο Μιλάνο με 30 ευρώ, επειδή δεν υπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. Αυτό δημιούργησε μια φούσκα υπερβολικής κατανάλωσης, αλλά σταδιακά τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελαγίδης. 

Ο κόσμος προσανατολίζεται στην «πράσινη μετάβαση», αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμα ώριμες και αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής. Βλέπουμε, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, ότι χώρες όπως η Κίνα, που τροφοδοτεί με προϊοντα χαμηλού κόστους όλο τον πλανήτη, επιβάλλουν πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον, η μεσαία τάξη στις χώρες αυτές «ωριμάζει» και τούτο συμβάλλει επίσης στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως, που τροφοδοτεί ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για τρόφιμα, οδηγούν σε ένα νέο οικονομικό υπόδειγμα, με υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε ένα περιβάλλον που οι μισθοί δεν ανεβαίνουν και τούτο μπορεί να φέρει και νέα πολιτικά ζητήματα στο προσκήνιο, κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταρχικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας αναφέρθηκε στον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει όλους τους πολίτες και περισσότερο τους ευάλωτους.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή επιβράδυνση το 2023 «βλέπει» η ΤτΕ, ισχυρή ανάκαμψη τo 2024 - 2025

Πόλεμος, πληθωρισμός, πανδημία, νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία, τονίζεται στη νέα Έκθεση του Διοικητή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Με προσοχή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν οι επιδράσεις των μέτρων ομαλοποίησης νομισματικής πολιτικής και θα φανούν πιθανότατα όταν εκτονωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Christos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες – «Στηρίξτε την κοινωνία»

Η κυβέρνηση έχει ανησυχήσει, όπως άλλωστε και ο κεντρικός τραπεζίτης, που διαβλέπουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων αλλά και εν γένει επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών των δανειοληπτών.