ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
commerzbankgermany
pixabay

Commerzbank: Ενισχύονται οι προσδοκίες για επενδυτική διαβάθμιση της Ελλάδας

Αυτό μπορεί να γίνει, πρόσθεσε ο αναλυτής της Commerzbank, το νωρίτερο το επόμενο φθινόπωρο καθώς η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μία αναβάθμιση δύο βαθμίδων από έναν από τρεις οίκους αξιολόγησης.

H αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS θα ενισχύσει τις προσδοκίες για επάνοδο της χώρας σε επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στο Reuters. «Η αναβάθμιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, από τη DBRS αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για μία επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ράινερ Γκούντερμαν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε κατ' εξαίρεση πέρυσι τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας. Όταν λήξει το πρόγραμμα αυτό το επόμενο έτος, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ απαιτεί τουλάχιστον μία επενδυτική διαβάθμιση (από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ).

Αυτό μπορεί να γίνει, πρόσθεσε ο αναλυτής της Commerzbank, το νωρίτερο το επόμενο φθινόπωρο καθώς η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μία αναβάθμιση δύο βαθμίδων από έναν από τρεις οίκους αξιολόγησης. Ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή στη βαθμίδα ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση, με θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μία περαιτέρω αναβάθμιση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα καθώς η εξασθένιση των τιμών των εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για την κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande και η επιφυλακτικότητα εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα άσκησαν πιέσεις στις μετοχές και ενίσχυσαν τα ασφαλή κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.

Η απόδοση των γερμανικών 19ετών ομολόγων υποχώρησε 3 μονάδες βάσης στο -0,31%, ενώ οι αποδόσεις των άλλων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσων πτώση 1-3 μ.β.

«Είναι καλύτερα να έχεις επενδύσει σε κρατικά ομόλογα παρά μετοχές και άλλα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank. «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν αυτή είναι μία κρίση στην Κίνα που διαλύεται γρήγορα ή η αρχή για κάτι μεγαλύτερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της Evergrande.«Οι επενδυτές ανησυχούν και για το τι θα σημαίνει η πίεση στην Evergrande για την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές της», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες

Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν σημείωσε πως τα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα, τονίζοντας πως οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τις ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων και στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε., διαθέτοντας το 76% της παραγωγής της σε περισσότερες από 120 χώρες. Στην κορυφή των εξαγωγικών προορισμών οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης

Σκοπός των τροποποιήσεων του Κανονισμού είναι πρωτίστως η βελτιστοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και πρακτικών με απώτερο στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής.